Zwarte klassieke componisten in de spotlight in nieuwe NTR-podcast ‘Gemiste Sterren’

Floris Kortie op zoek naar zwarte componisten in de klassieke muziek

0

In de zesdelige podcastserie ‘Gemiste Sterren’ gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek.

Waarom heeft men nauwelijks van hen gehoord? Zouden zij niet een plek verdienen tussen de bekende namen als Mahler en Stravinsky op het balkon van Het Concertgebouw? Deze vragen legt Floris elke aflevering voor aan verschillende gasten zoals dirigent Kevin John Edusei en pianiste Djuwa Mroivili. Ook Concertgebouwdirecteur Simon Reinink mag de vraag beantwoorden of hij het niet tijd vindt voor een nieuwe naam in de componistengalerij van Het Concertgebouw. De podcast ‘Gemiste Sterren’ is vanaf 6 mei te beluisteren via nporadio4.nl en in je favoriete podcast-app.

In elke aflevering van ‘Gemiste Sterren’ staat één zwarte componist centraal. Bijvoorbeeld de Franse kolonel, schermkampioen, sterviolist, componist en dirigent Joseph Boulogne (1745-1799), beter bekend als Chevalier de Saint-Georges. Of wat te denken van de Amerikaanse pianiste en componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). En ook de Pullitzer Price-winnaar George Walker (1922-2018). Muziekkenner Orville Breeveld vertelt over de componisten en hun werk. Floris Kortie interviewt verschillende gasten, bijvoorbeeld dirigent Kevin John Edusei die het werk van Samuel Coleridge-Taylor ten gehore bracht in Het Concertgebouw in 2019: “Het is de hoogste tijd dat wij deze componisten hun eigen waarde toekennen.” Ook de jonge pianiste Djuwa Mroivili en violiste Julia Philippens van Fuse zijn te gast.

24classics nam samen met Het Concertgebouw en de NTR het initiatief tot deze podcast. Orville Breeveld, muziekkenner en adviseur van Het Concertgebouw, is warm pleitbezorger van zwarte componisten: “Er is zoveel wat mensen gewoon niet kennen dat zó mooi is! Je moet deze muziek gewoon horen. Het is ongelooflijk goed!” Maar hij is ook kritisch: “De muziek van zwarte componisten is veel te lang genegeerd, nu zie je een stroming met dirigenten en musici die deze muziek herontdekken en het een nieuw podium geven.

Credits
Initiatief: Het Concertgebouw & 24classics
Producent: 24classics & NTR
Presentatie: Floris Kortie & Orville Breeveld
Redactie: Maartje Goes
Eindredactie & montage: Bart Geeraedts, txt-producties

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelOnachtzaamheid bij thuiswerken geeft inbrekers toch nog kansen
Volgend artikelHerbruikbaar zand voor EK Zandsculpturen in Zandvoort
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.