Stem in de Stad laat zelfkant van Haarlem horen

Kwetsbare Haarlemmers vertellen hun verhaal tijdens audiotour

0

Sinds zaterdag 24 april 2021 zijn op twaalf locaties in Haarlem verhalen te beluisteren van Haarlemmers, die de nodige tegenslagen hebben meegemaakt. Hun verhalen zijn te horen tijdens een audiotour die de luisteraars kunnen volgen op hun mobiel dankzij QR-codes op speciale stoeptegels. De stoeptegels staan symbool voor plekken waar deze Haarlemmers bijzondere herinneringen aan hebben. De audiotour is officieel geopend door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Burgemeester Jos Wienen: “Haarlem zit vol met mooie plekken, maar ook met rafelranden, bijzondere verhalen, maar ook pijnlijke of lastige verhalen. Ik vind het heel goed dat we ook de verhalen horen van mensen in Haarlem die moesten omgaan met heftige tegenslag, problemen of verlies. Verhalen die schrijnen, maar soms ook weer hoopvol zijn en ons helpen om te luisteren en medemens te zijn. Een mooi initiatief van Stem in de Stad.

Stem in de Stad, de organisatie die zich al een kwart eeuw inzet voor Haarlemmers die kwetsbaar zijn, hoopt met de campagne dat Haarlemmers meer begrip en aandacht krijgen voor deze niet altijd gehoorde medeburgers.

Psychische nood wordt groter
Stem in de Stad constateert dat na de uitbraak van corona vorig jaar maart het aantal Haarlemmers in sociaal isolement is gegroeid. Zakelijk manager Stem in de Stad Petra de Vries: “Enerzijds merken we dat de psychische nood groter wordt omdat Stem in de Stad vanwege de coronamaatregelen lange tijd dicht is geweest en de mensen daardoor niet op verhaal konden komen. Deze mensen zijn in een sociaal isolement geraakt, anderzijds is ook het totaal aantal kwetsbaren die zich in de dak- en thuisloze wereld bevinden, toegenomen.

Slapen in de auto of gedwongen werken in de prostitutie
De verhalen, die ieder twee tot drie minuten duren, laten horen hoe de verhalenvertellers aan de zelfkant van het leven raakten. Natasja en Tymon vertellen dat zij vanwege financiële problemen negen maanden in hun auto sliepen op het parkeerterrein van de Action en een vrouw, gevlucht uit Burundi, werd door haar ‘’bevrijders’’ gedwongen om in de prostitutie te werken. Een beroepsmilitair kreeg PTSS na een missie en vond een schuilplaats onder de Amsterdamse Poort. Een ander verhaal gaat over een man die zijn vrouw verloor en dakloos werd en alcoholist. Bustan is een gevluchte Koerd uit Syrië, hij vertelt over de hartafwijking van zijn zoon.

Alle vertellers vonden hun weg naar Stem in de Stad en dankzij de hulp van de medewerkers en de vrijwilligers konden velen weer hun leven op de rit krijgen.

De audiotour is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van I.C. Kramer-Borghgraef, Zusters van de H. Juliana van Falconieri, het Sint Jacobs Godshuis, Rabobank Haarlem-IJmond, het Doopsgezind Predikfonds. De tour is ontwikkeld door MIC, regisseur Jaap van Eyck, voice-over Bastiaan Ragas, Spaarnelanden Haarlem, Roorda reclamebureau en PR- & communicatieadviesbureau STARTPR.

Locaties
De twaalf locaties waar de QR stoeptegels liggen zijn: Amsterdamse Poort, Kenaupark, Café Brinkmann, Café De Koning, Stadsschouwburg, Opvang Wilhelminastraat, Station Haarlem (taxistandplaats), Parkeerplaats Monkey Town, Albert Heijn Grote Houtstraat, Stedelijk Gymnasium, Pathé Bioscopen en Stem in de Stad.

Stem in de Stad
De oecumenische stichting Stem in de Stad is opgericht door de bevlogen dominee Jurjen Beumer, hij creëerde een bruisende en veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare Haarlemmers die het moeilijk hebben en die niet altijd gehoord of gezien worden. Stem in de Stad is al 25 jaar een gastvrije ontmoetingsplek in het hart van de stad die het christelijk oecumenische denken als bron hanteert. Stem in de Stad voert wekelijks met twaalf medewerkers en 200 vrijwilligers een groot aantal projecten uit, variërend van begeleiding van mensen in psychische nood en hulp voor verslaafden en asielzoekers op hun tocht naar hun nieuwe bestaan. Jaarlijks vinden meer dan 1.000 Haarlemmers de weg naar Stem in de Stad.

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelHIT 2021 in volle gang
Volgend artikelGesprekken met genomineerden Libris Literatuurprijs
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.