We geven de oorlog een gezicht

0

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Ook dit jaar zal het traditionele Bevrijdingspopfestival door de coronamaatregelen online plaatsvinden. Het thema vrijheid is en blijft actueel. De huidige situatie en het afgelopen jaar heeft weer nieuwe inzichten gegeven in wat vrijheid voor een ieder betekent. Vrijheid, of vooral de beleving van vrijheid, is voor iedereen anders.

Helden en gevallenen
Stichting Bevrijdingspop genereert in aanloop naar de dag zelf veel aandacht voor het thema. Zo krijgen vanaf 28 april aanstaande de gezichten en verhalen wederom een podium door de Corridor van de Vrijheid.

Initiatiefnemer van deze Corridor Maarten van der Vlugt: “In de Haarlemse binnenstad, vanaf het station door de Kruisstraat naar de Grote Houtstraat, hangen 76 banieren, voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers. Verzetshelden, overlevenden en gevallenen, bekend en ook veel onbekend. We zijn er heel trots op dat de verhouding tussen de verhalen van mannen en vrouwen deze editie 50/50 is. De Corridor geeft de oorlog een gezicht. De foto’s en verhalen van de vrouwen uit het verzet zullen overigens vanaf eind 2021 permanent in het Noord-Hollands Archief tentoon worden gesteld.

Vrijheidssoep en -colleges
Naast de Corridor van de Vrijheid is er op andere manieren, naast de muzikale online invulling van het festival, aandacht voor het thema. Zo komt het Vrijheidsvuur vanuit Wageningen weer in Haarlem aan, is er speciale aandacht voor het 5voor5 moment, wordt er Vrijheidssoep in verzorgingshuizen uitgedeeld en kun je tijdens de Vrijheidscolleges chatten met onder meer Soundos El Ahmadi en Joris Linssen over het onderwerp. Ook is er een prachtige, niet te missen corona-proof fototentoonstelling op diverse plekken in de binnenstad. In De Hout, het Frederikspark, op de Dreef en het Stationsplein kun je markante foto’s zien van Bevrijdingspop door de jaren heen, in combinatie met beelden uit de oorlog.

Stafcoördinator Jiska Rovers: “Ik ben waanzinnig trots op de mooie projecten die we dit jaar hebben kunnen invullen. We hebben alternatieve manieren gevonden om ervaringen op te tekenen en ze zo levend te houden. Bij het uitdelen van de soep bijvoorbeeld vragen we via een ansichtkaart aan de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wat vrijheid voor hen betekent. Uiteindelijk is dat de basis van alles in deze tijd; samen blijven praten, op een respectvolle en constructieve manier!

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelSeniorWeb Haarlem houdt presentatie over Slim huis, slimme apparaten
Volgend artikelHIT 2021 in volle gang
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.