1.325 Haarlemse iepen krijgen vaccin tegen iepziekte

0
Vaccin tegen iepenziekte- Paul Vreeker, United Photos.
HAARLEM - Iepen prikken door Robert Prins. United Photos/Paul Vreeker

Sinds vorige week worden 1.325 iepen in Haarlem weer behandeld tegen de iepziekte. De bomen krijgen een vaccin toegediend dat kan worden vergeleken met een jaarlijkse griepprik. De iepziekte is een hardnekkige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Door de iepen te vaccineren zijn ze beter beschermd tegen deze ziekte.

Spaarnelanden controleert de iepen jaarlijks op de aanwezigheid van iepziekte, in opdracht van gemeente Haarlem. De bomen worden goed in de gaten gehouden, want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de kever zelf. De afgelopen jaren heeft Haarlem veel last van zieke iepen. Naast het injecteren van de iepen is er vorig jaar ook getest met het plaatsen van worteldoeken. Deze worteldoeken voorkomen dat de wortels van iepen elkaar raken en zo de schimmel doorgeven die iepziekte veroorzaakt. Naast de worteldoeken zijn dit jaar ook feromoonvallen geplaatst. De vallen geven een goed inzicht in de iepenspintkeverpopulatie en Spaarnelanden zet de gegevens in voor preventie en beheer van de iepziekte voor volgend jaar.

Behandeling De behandeling van de iepen vindt vroeg in het groeiseizoen plaats, in mei/juni, als de iepen net uitlopen. Voor de behandeling moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel ’opzuigt’. Getrainde boomverzorgers van idverde Bomendienst B.V., het enige bedrijf dat gespecialiseerd in het vaccineren van iepen, brengen met een micro-injectiespuit het vaccin in. Er hoeft niet te worden geboord en een kleine hoeveelheid is voldoende. Het injecteren duurt maar één minuut per boom. De afweerreactie vindt plaats in de gehele iep, waardoor de boom het hele groeiseizoen beschermd is tegen iepziekte.

Karakteristieke en waardevolle boom Van de totale iepenpopulatie, zo’n 5.000 stuks, in Haarlem staan er velen langs straten en wegen en in bossen en parken. De iep is een van de weinige bomen die de zoute zeewind kan weerstaan. Daarnaast maakt deze boomsoort al eeuwen deel uit van de stadsgeschiedenis. Het is dan ook een zeer karakteristieke en waardevolle boom voor Haarlem.

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelTentoonstelling Illustratie biënnale van 21 mei t/m 12 juni 2021
Volgend artikelNL-Alert testbericht op maandag 7 juni in Noord-Holland. Ontvang jij ‘m ook?
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.