Haarlemmer op 26 februari in nieuwe geschiedenisquiz Van Alle Tijden

0

Uitzendingen: 22 februari-11 maart 2016, elke werkdag, rond 20.00 uur, NPO 2

De Gouden Eeuw, De Eerste Wereldoorlog, Romeinse keizers, maar ook bijvoorbeeld Steve Jobs en andere hoofdpersonen uit de recente wereldgeschiedenis… Ze kunnen allemaal voorbijkomen in de gloednieuwe NTR-geschiedenisquiz Van Alle Tijden, waarin onder leiding van Joost Karhof nu eens onbekende Nederlanders de strijd aangaan.

Joost Karhof.  Fotografie: Henry Faber.
Joost Karhof.
Fotografie: Henry Faber.

Zestien teams, elk bestaande uit twee geschiedenisliefhebbers, zijn drie weken lang te zien in deze dagelijkse quiz, die vanaf maandag 22 februari elke werkdag rond 20.00 uur te zien is op NPO2. De teams moeten van alle markten thuis zijn, maar brengen ook elk een specialisme in.

Vier rondes
De quiz brengt de deelnemers en de kijkers echt terug naar alle tijden. Van een spannende jaartallenronde tot een ronde louter over de 21e eeuw en van een ronde met meerkeuzevragen die echt de diepte ingaan tot een finale waarin de deelnemers het hemd van het lijf wordt gevraagd over hun specialisme.

Knock-out
In Van Alle Tijden wordt gestreden volgens het aloude knock-out systeem. De acht winnaars zien we terug in de kwartfinale. De vier winnaars daarvan spelen de halve finale. De twee overgebleven teams strijden om de hoogste eer én een mooie historische reis in de finale op vrijdag 11 maart.

Afleveringen eerste week:

Maandag 22 februari
Liang de Beer (27) uit Leiden en Pim den Dekker (27) uit Amsterdam vormen het eerste team. Zij zitten samen in het bestuur van De Jonge Historici. Hun specialisme is het koningshuis.

Zij spelen tegen Rian van Meeteren (68) uit Oegstgeest en Marcus Boon (64) uit Beusichem. Rian en Marcus hebben elkaar als geïnteresseerden in historische simulatiespellen ontmoet in 1974 en hebben samen (met drie anderen) de spellenvereniging Ducosim opgericht. Hun specialisme is de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

De kandidaten krijgen onder meer vragen over – de quiz doet zijn naam eer aan – Ghandi, Floris V en de eerste postzegel.

Dinsdag 23 februari
Vandaag zien we het team van Bram Stemerdink (79) uit Den Bosch en Arie de Jong (62) uit Leiden. Bram is oud-minister van Defensie en Arie strategisch adviseur. Ze zijn politieke dieren en kennen elkaar van de PvdA. Hun specialisme is Nederlandse parlementaire geschiedenis tot 1945.

Hun tegenstanders zijn Neelke Stremler (18) uit Alblasserdam en Jeroen van Dongen (37) uit ‘s-Gravendeel. Neelke is oud-leerling van Jeroen, die docent geschiedenis is. Hij heeft haar in klas 1 t/m 4 lesgegeven en was haar begeleider van het profielwerkstuk in VWO-6. Hun specialisme is Duitsland in de 20e eeuw.

In deze aflevering krijgen de kandidaten onder meer vragen over de verwoesting van de tempel in Jeruzalem, Karel de Grote en de Duitse inval in het Rijnland.

Woensdag 24 februari
Vandaag vormen Jan-Wolter Smit (43) uit Oldenzaal en Ronald de Haan (38) uit Baarn een team. Zij schrijven samen schoolboeken en ander lesmateriaal, Jan-Wolter is daarnaast ook nog docent geschiedenis. Hun specialisme is Stalinisme.

Zij nemen het op tegen Tilburgers Bas van den Besselaar (46) en Sander van Bladel (45). Bas is administratief medewerker op een octrooibureau, Sander werkt in een museum. Zij kennen elkaar uit hun Brabantse studietijd. Hun specialisme is sportgeschiedenis.

De kandidaten krijgen onder meer vragen over Alva’s slag op de Zuiderzee, een Franse staatsgodsdienst en de wc-loze sprinter.

Donderdag 25 februari
Vandaag treden Amsterdammers Alexander Bakkes (29) en Teun Faber (25) in het strijdperk. Zij zijn huisgenoten en verenigingsgenoten van het Westersch Litterarisch Gezelschap VNICA. Hun specialisme is de Franse Revolutie.

Zij spelen tegen Jasper Klaasen (32) uit Gendt en Tim Broeren (31) uit Nijmegen. Jasper en Tim waren studiegenoten op de eerstegraads opleiding geschiedenis. Hun specialisme is de Eerste Wereldoorlog.

Er zijn vragen over onder meer Alexander de Grote, Jan Zonder Land en Koningin Wilhelmina.

Vrijdag 26 februari
Vandaag zien we het team van Kees-Jan Dijkstra (43) uit Haarlem en Dennis Kroese (41) uit Zwolle. Dennis is senior marketing intelligence analist, Kees-Jan media-professional, schrijfcoach en auteur. Zij kennen elkaar uit hun Groningse studietijd. Hun specialisme is Ondergang Romeinse Republiek.

Hun tegenstanders zijn Alkmaarders Caty van Os (65) en Herman van der Mark (66). Caty was bibliothecaris, Herman is 40 jaar geschiedenisleraar geweest. Zij kennen elkaar van het Toonkunstkoor in Alkmaar. Hun specialisme is Engelse geschiedenis.

In deze aflevering krijgen de kandidaten onder meer vragen over de Sint Elisabethsvloed, Zwarte September en WikiLeaks.



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: