De roodbroeken in het Kleinste museum van Haarlem

0

De profclub Hfc Haarlem bestaat niet meer. Maar vergeten zijn de roodbroeken nog lang niet. Dat komt mede door gepassioneerde supporters zoals Andy van der Linde. Zijn verzameling is vanaf 13 mei 2021 te zien in het Kleinste museum van Haarlem.

Andy van der Linde komt uit Haarlem, heeft bij Hfc met de jeugd gevoetbald, heeft eindeloos veel mooie voorwerpen in zijn verzameling én hij raakt nooit uitgepraat over zijn favoriete club. In het Kleinste museum van Haarlem zijn naast vaantjes, sjaals, entreetickets en affiches ook bijzondere topstukken te zien. Een van de topstukken is een origineel Mitashirt met nummer 11. Mita, een Japanse producent van kopieerapparaten, was de eerste shirtsponsor van de club. In het Mitashirt werd de Europacup gespeeld in 1982. Andere bijzonder objecten zijn een houten voetbalbeeldje uit 1921 én vlaggen die op de Haarlemse bussen geplaatst werden als de club thuis speelde.

Red and blue forever 1889-2010
De Haarlemsche Football Club Haarlem werd opgericht op 1 oktober 1889 en speelde in blauwe shirts, rode broeken en blauwe kousen. Na 120 jaar, in maart 2010, werd de profclub opgeheven en werd de amateurvereniging ‘Nieuw HFC Haarlem’ opgericht en een maand later ging de club verder als Haarlem-Kennemerland. De club heeft een rijke geschiedenis als het gaat om bekende spelers: Ruud Gullit, Arthur Numan, Kick Smit, Wim Roozen, Piet Groeneveld, Barry Hughes, Piet Keur én Piet Huyg. Hoogtepunt in de geschiedenis van de Roodbroekenclub is het landskampioenschap in 1946.

Enorme collectie
De topstukken in het Kleinste museum van Haarlem gezien maar kun je er niet genoeg van krijgen? Kijk dan naar de honderden shirtjes, broekjes, sjaals, tasjes, vaantjes, voetbalplaatjes, kaarten, knipsels en seizoenskaarten in het digitaal museum van Hfc Haarlem: www.hfchaarlemdigitaalmuseum.nl.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem bestaat dit jaar 50 jaar. Dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Info
De passie van Andy van der Linde
Kleinste museum van Haarlem, 24/7 open
13 mei – 8 juli 2021
Ontmoet de verzamelaar Andy van der Linde op zaterdag 15 mei tussen 14 – 16 uur op de stoep bij het Kleinste museum van Haarlem
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 119, 2011 GP Haarlem

 

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelHaarlems collectief Tell to Inspire start ‘Social Impact Tour’ in DeLaMar
Volgend artikelKlaterklanken 2021 gaat door
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.