Sinds de start van de oorlog in Oekraïne worden vluchtelingen in Haarlem opgevangen door de gemeente en door inwoners. Die opvang behelst meer dan alleen een dak boven het hoofd. Hoe zit het met werk, inkomen, onderwijs en zorg? In Haarlem is sinds maandag 4 april aan de Zijlsingel 1 het Informatiepunt Oekraïne geopend waar vluchtelingen en inwoners met vragen terecht kunnen.

Bij het informatiepunt staan mensen van het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en de GGD klaar om mensen te woord te staan. De organisatie Haarlem4Ukraine heeft tolken beschikbaar gesteld om de taalbarrière te overbruggen.

Nadat mensen letterlijk zijn geland in Nederland en enigszins zijn uitgerust, begint het proces van verwerken en naar de toekomst kijken,” zegt Machiel Pouw, Coördinator Hulpverlening van het Rode Kruis. “Het Rode Kruis helpt daarbij, met het bieden van een luisterend oor en het helpen oplossen van praktische vragen.

De vraag achter de vraag
De informatie die wordt gegeven is grotendeels ook online te vinden. De kracht van het informatiepunt zit ‘m in de combinatie van informatie en persoonlijk contact. “Soms is 1 op 1 contact nodig om de vraag achter de vraag te zien. Wanneer hier mensen binnenkomen met vragen over werk met twee kleine kinderen bij zich, is voor de mensen hier duidelijk dat er naast de baan ook iets anders geregeld moet worden. Dan is een punt waar alle informatie samenkomt fijn,” zegt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem.

Het informatiepunt Oekraïne kan alleen de informatie geven die lokaal, regionaal en landelijk voorhanden is. Er is nog niet op alle vragen een antwoord. “De opvang van vluchtelingen in deze aantallen en de voorzieningen die daar omheen moeten worden opgezet zijn niet niks. Het vraagt veel inzet en tijd die er eigenlijk niet is. Ik kan nu al vertellen dat niet alle antwoorden op alle vragen gegeven kunnen worden bij dit informatiepunt. Simpelweg omdat de antwoorden er nog niet zijn. Maar weet dat er elke dag meer antwoorden bij komen en we echt heel hard werken om het zo snel mogelijk te regelen,” aldus burgemeester Jos Wienen.

Het Informatiepunt Oekraïne is op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur.

 

 

 

- Advertentie -