Bijeenkomst Alpha Security over werk als reservist bij Defensie

0
Links Peter Hoes, rechts Fred Janssen. Fotografie: Ramon Philippo.
Links Peter Hoes, rechts Fred Janssen. Fotografie: Ramon Philippo.

Op maandag 2 mei wordt om 16.00 uur bij Alpha Security aan de Waarderweg 50a in Haarlem een informatiebijeenkomst gehouden voor mensen die een baan als beveiligingsbeambte willen combineren met militair werk. Volgens luitenant kolonel Fred Janssen van de Koninklijke Landmacht zit Defensie te springen om goed personeel. In die behoefte wordt mede voorzien door reservisten, die naast hun reguliere baan werken voor Defensie. De combinatie van een militaire en civiele functie is erg interessant, zegt directeur Peter Hoes van Alpha Security.

Ons land telt circa 6000 reservisten. Hun inzet op basis van vrijwilligheid geeft de krijgsmacht zowel kwantitatief als kwalitatief extra capaciteit en betreft vooral kort durende activiteiten. Iedere reservist is een minimum aantal uren per jaar (vaak ‘s avonds of in het weekeinde) beschikbaar voor militaire opleiding, training en inzet.

Fred Janssen: ‘Defensie zit in een transitieproces naar een Adaptieve Krijgsmacht. In die constructie is 1/3 van onze mensen flexibel inzetbaar. We zoeken naar mogelijkheden om met civiele werkgevers tot uitruil en samenwerking te komen.’ Alpha Security is zo’n werkgever. Dat gebeurt op basis van goede afspraken over salaris en pensioenopbouw.

Peter Hoes (voorzitter van de 170 leden tellende brancheorganisatie Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland) is positief over de samenwerking met Defensie: ‘Reservisten kunnen er allerlei opleidingen volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van leidinggeven, besluitvorming, logistiek en EHBO. De kennis die zij in een militaire omgeving verwerven is in een civiele baan, studie en/of privé uitstekend te gebruiken. De basisvaardigheden en fitheid van reservisten worden jaarlijks getoetst. We hebben er prima werknemers aan, die in hun werk als beveiliger vaak aan één blik of woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen.

Reservisten werken bij Alpha Security op basis van een jaarplanning. In geval van een oefening wordt daar als het ware omheen gepland. Peter Hoes is enthousiast over wat hij de wederkerigheid noemt: ‘Het is tussen Defensie en civiele bedrijven een kwestie van geven en nemen. In plaats van elkaar op de arbeidsmarkt te beconcurreren trekken we samen op. De inzet van reservisten leidt zowel bij Defensie als bij ons tot een meerwaarde op het gebied van leiderschap, vakmanschap en deskundigheid.

Aanmelden voor de bijeenkomst op 2 mei kan via reservisten@alphasecurity.nl. Vragen over reservist worden? Mail naar info@werkenbijdefensie.nl.

 

 

 

 

- Advertentie -