Een film via een livestream thuis bekijken: het is door de coronaperiode voor niemand meer een unicum. Maar nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft en iedereen zijn leven weer heeft opgepakt, is er minder aandacht voor mensen die om wat voor reden dan ook hun huis nog steeds niet uit kunnen. Bijvoorbeeld door angsten, of door een lichamelijke beperking. Juist voor die mensen presenteert Schuur op zondag 8 mei Docu op Zondag thuis.

De documentaire die vertoond wordt, Housewitz, staat in het teken van de Week van de Vrijheid. In deze periode staat Schuur met verschillende activiteiten voor jong en oud stil staat bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

De documentaire is niet alleen in de zaal, maar ook via een livestream thuis te bekijken. Aansluitend aan de vertoning vindt er een nagesprek plaats met de regisseur van de documentaire, Oeke Hoogendijk, welke ook vanuit huis te volgen is. De tickets voor Docu op Zondag thuis zijn online te koop met een Schuur account. Na de aankoop van een livestream ticket ontvang je een link waarmee je de livestream op zondag 8 mei thuis kunt aanzetten.

Housewitz ging afgelopen jaar op IDFA in première en werd daar genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film.

Programma Docu op Zondag thuis

Housewitz – Oeke Hoogendijk
Zondag 8 mei, 11:15 uur
In Housewitz onderzoekt dochter en filmmaakster Oeke Hoogendijk waarom haar moeder Lous al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan.

Lous is een typische “Jiddische mama”, een excentrieke, slimme, dwingende moeder met een snijdend gevoel voor humor. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar tv’s en computers de hele wereld over. Nachtenlang kijkt ze naar het programma die Schönste Bahnstrecken om de terugkerende nachtmerries op afstand te houden. Nachtmerries die haar telkens terugvoeren naar de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en op transport gezet. Tegen het eind van haar leven doet Lous de deur open en laat haar dochter met haar camera’s binnen. De filmmaakster probeert zo de beklemmende situatie te doorbreken door haar moeders binnenwereld te ontrafelen.

Housewitz is een tragikomische film over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven en is Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe. De film toont – op Hoogendijks bekende geestige wijze – de pogingen van een dochter die contact probeert te maken met haar door oorlogsleed getraumatiseerde moeder.

Nagesprek
Op zondag 8 mei vertonen wij Housewitz in aanwezigheid van regisseur Oeke Hoogendijk. De film start om 11:15 uur, het nagesprek met Oeke Hoogendijk vindt aansluitend plaats.

 

 

 

- Advertentie -