Tonke Dragt (89) in De Grote Vriendelijke Podcast

0

Voor het eerst in meer dan tien jaar heeft schrijfster Tonke Dragt (89) een uitgebreid radio-interview gegeven. In De Grote Vriendelijke Podcast, over jeugdliteratuur, gaat Dragt ruim anderhalf uur in gesprek met journalisten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over haar leven, haar toekomstromans én de internationale Netflix-serie naar haar beroemdste boek ‘De brief voor de koning’, die dit voorjaar uitkomt.

Netflix wil nog niet prijsgeven wanneer de release van ‘The Letter for the King’ precies is, maar de serie wordt voor de zomer verwacht. ‘De brief voor de koning’ werd onlangs voor de 55e keer herdrukt en is in meer dan veertig talen vertaald. Dragt heeft enkele beelden van de serie gezien en is onder de indruk van de enscenering en de kostuums: “Een lust voor het oog.” Eerder heeft ze zich intensief bemoeid met het script, vertelt ze. De schrijfster zegt ervoor te hebben gestreden de kern van haar verhaal overeind te houden.

Broze gezondheid
Tonke Dragt vertelt in De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) openhartig over haar broze gezondheid en de moeite die het haar kost om aan het leven in een verzorgingshuis te wennen: “Ik vind het lastig om afhankelijk te zijn, om dingen niet zelf te kunnen doen (…) Ik ben mijn leven lang nog nooit voor twaalf uur ’s nachts naar bed gegaan, nu moet ik er om tien uur in liggen (…) Ik ging altijd mijn eigen gang, als ik middenin de nacht zin had om te gaan schrijven of tekenen, dan deed ik dat gewoon.

Dragt komt weinig meer buiten en leeft in haar appartement tussen haar poppenhuizen en de werelden die ze zelf heeft verzonnen. Schrijven en illustreren gaat niet meer zo gemakkelijk, vertelt ze: “Maar in mijn hoofd gaat het nog steeds door.” Dragt is van plan nog één verhaal af te ronden. Dat is het laatste hoofdstuk van ‘De weg naar de cel’, het onvoltooide vervolg op haar laatste grote roman ‘Aan de andere kant van de deur’, dat zich ook als losstaand verhaal laat lezen.

Paulien Cornelisse
Tonke Dragt is een van de bekendste en meest gelezen kinderboekenschrijfsters van ons land. Haar bekendste titels zijn, naast ‘De brief voor de koning’: ‘Geheimen van het Wilde Woud’, ‘De Zevensprong’ en de toekomstromans ‘Torenhoog en mijlenbreed’ en ‘Ogen van tijgers’. Beide laatste boeken zijn haar persoonlijke favorieten en werden recent opnieuw uitgegeven. Columniste Paulien Cornelisse stelt in de GVP een vraag aan Tonke Dragt. Ze noemt Dragts boeken “de belangrijkste boeken van haar leven.” Cornelisse las ‘Ogen van tijgers’ maar liefst dertig keer.

De Grote Vriendelijke Podcast publiceert twee afleveringen met Tonke Dragt. Ze zijn te beluisteren via Spotify, alle podcast-apps en www.degrotevriendelijkepodcast.nl. De GVP wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, de JC Ruigrok Stichting en de Versterking.

Advertentie