Groenburgemeester Isa Hoes benoemt Groenheld uit Haarlem

0
Foto ingezonden door Gardeners creative agency.
Foto ingezonden door Gardeners creative agency.

Isa Hoes, actrice, podcastmaker en Groenburgemeester, heeft een nieuwe Groenheld benoemd. Via de digitale Groene brievenbus konden mensen de afgelopen tijd hun eigen Groenheld, een buurtgenoot die veel doet voor het vergroenen van de buurt en het verdient om in het zonnetje gezet te worden, nomineren. Uit de tientallen inzendingen viel de keuze deze keer op Jessica uit de Sportliedenbuurt in Haarlem, die samen met de omwonende buurtgenoten de grijze wijk groen leven inblaast.

ANONIEME GROENHELD WORDT IN HET ZONNETJE GEZET
De buurvrouw die altijd de bloemen en planten op straat verzorgt of de buurman die ieders heg bijknipt. Er zijn dagelijks veel anonieme Groenhelden bezig met het mooi maken, en houden, van onze steden, straten en wijken. Tijd om ze in het zonnetje te zetten! De afgelopen maanden konden mensen hun Groenheld nomineren via de Groene brievenbus. Deze keer werd de Haarlemse Jessica genomineerd door haar zus Kristel. Kristel wilde Jessica en haar buurtgenoten in het zonnetje zetten als dank voor al hun positieve én groene impact op de buurt.

SAMEN STA JE STERKER
De Haarlemse Sportliedenbuurt, ooit de belangrijkste plek voor de oude Drostefabriek, is nu een levendige woonwijk. Het is een mooie wijk met een industriële uitstraling, maar relatief erg grijs, iets waar Jessica en haar buurtgenoten zich druk om maken. “We hebben meer groen nodig; dit zorgt voor een minder warme stad, brengt biodiversiteit en het is goed voor ons welzijn,” aldus Jessica. Daarom zet zij zich samen met de omwonenden in als ware Groenhelden en brengen ze de buurt tot leven.

VAN GRAUW NAAR GROEN MET VERGROENINGSPROJECTEN
Als schakel en aanjager is Groenburgemeester Isa Hoes continu op zoek naar kansrijke vergroeningsprojecten die bijdragen aan haar missie ‘van grauw naar groen’. Want ondanks de alom bekende positieve effecten van meer groen in de stad, is het vaak lastig om initiatieven van de grond te krijgen. De Groenburgemeester zorgt met haar netwerk, wilskracht en podium dat de leukste en mooiste projecten ook daadwerkelijk verwezenlijkt worden.

Isa Hoes: “We kijken naar samenwerkingen met partijen die al bezig zijn met vergroening in de steden en die graag hun buurt, wijk, straat of plein willen vergroenen. Door krachten te bundelen, zetten we vergroening in gang en transformeren we de stad stapsgewijs van grauw naar groen. Dit is belangrijk, want een groene leefomgeving heeft niet alleen ecologische waarde, zoals het koel houden van onze stad tijdens warme dagen, maar ook sociale waarde: groen zorgt voor een veilig gevoel op straat. Daarom verdienen mensen die zich eigenhandig en belangeloos inzetten voor meer groen op straat alle waardering.

Het begon met kleine initiatieven van enkele buurtbewoners. Maar wanneer er één schaap over de dam is volgen er meer en zo merkte Jessica dat steeds meer buurtgenoten met goede ideeën kwamen. Al snel werd de whatsappgroep ‘Droste Groen’ in het leven geroepen en werden er steeds meer projecten gerealiseerd. Na een app groep kwam er een vereniging die door de gemeente wordt ondersteund: “Wij hebben subsidies kunnen aanvragen en zijn een crowdfunding gestart om met behulp van groenontwerpers een groenplan voor het versteende Max Euweplein te realiseren.

De inwoners van de oude fabrieksbuurt zijn trots op hun projecten. Volgens Jessica kosten de groenprojecten een kleine moeite, maar geven ze een groot plezier. Ze roept andere mensen op om hun buurt ook aan te pakken: “Denk eens aan het NK Tegelwippen. Op 10 september organiseerde Haarlem een Tegelwipdag. Een tegel eruit is een plantje erin!

“WE HEBBEN MEER GROEN NODIG; DIT ZORGT VOOR EEN MINDER WARME STAD, BRENGT BIODIVERSITEIT EN HET IS GOED VOOR ONS WELZIJN.”

OVER DE GROENBURGEMEESTER
De behoefte aan meer groen blijft groeien, alleen weten veel inwoners en ondernemers vaak niet waar of hoe ze moeten beginnen. De Groenburgemeester zet zich in voor een groene leefomgeving, en helpt steden, wijken en straten op weg van grauw naar groen. De Groenburgemeester vormt de schakel tussen inwoners en initiatieven, maar zoekt ook proactief naar vergroeningskansen. De Groenburgemeester is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen. Dit jaar worden er nog twee andere Groenhelden genomineerd.

Woon je in Haarlem en wil je je graag aansluiten bij de Droste Groen vereniging? Dat kan via drostegroen@gmail.com.

MEER INFORMATIE
Kijk voor meer informatie op Mooiwatplantendoen.nl.

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie