Cartoonproject De Ontmaskerde Macht

0

Met ons tentoonstellingsproject De Ontmaskerde Macht geven wij via twee exposities een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoon Right Network International.

 

Zaterdag 28 mei Lezing op Afrikadag, Koninklijks Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 Amsterdam
Dat doen we met een workshop tijdens de landelijke Afrikadag 2022 in het Tropeninstituut op zaterdag 28 mei. Deze dag wordt georganiseerd door de Max vd Stoel Foundation. Anita Brus geeft hier een lezing over wat de rol is van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé. Tickets voor Afrikadag zijn te krijgen via www.afrikadag.nl/nl/tickets.

3 juni t/m eind augustus. Expositie Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem
Op de eerste verdieping van het provinciekantoor geven Zapiro, Esono Ebalé en Molina, samen met andere, internationale collega cartoonisten, met meer dan veertig cartoons een scherp commentaar op hoe dictators hun volk onderdrukken. De tentoonstelling is vanaf begin juni tot eind augustus te zien tijdens kantooruren.
Toegang Gratis tijdens kantooruren.

8 juni 16.30 uur Opening Expositie Provinciekantoor door Frénk van der Linden
De journalist Frénk van der Linden is onder meer ambassadeur van het Mediafonds. Hij gaat in gesprek met de cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan), Pedro Molina (Nicaragua) en de samenstellers van de tentoonstelling, Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards (hoofdredacteur Cartoon Movement). Cartoon Movement is een online platform dat 500 professionele politieke cartoonisten van over de hele wereld samenbrengt. Anita Brus gaat in op de werking van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé.
Toegang Gratis.

1 juni tot 1 augustus 2022, Expositie Theaterzaal Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem
Openingstijden zie: www.pletterij.nl.

8 juni 20.00 uur Thema-avond Expositie Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem door Pedro X Molina
Pedro Molina is bekend om zijn scherpe cartoons over het dictatoriale bewind van president Daniel Ortega. Inmiddels is de krant CONFIDENTIAL waarin hij publiceerde gesloten in Nicaragua, maar deze publiceert nog steeds online. Pedro zelf heeft moeten vluchten en woont nu in de VS waar hij tijdelijk lesgeeft. De cartoonisten Molina en Rezaei hebben gemeen dat zij beiden hun geboorteland hebben moeten ontvluchten. De avond wordt speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord Korea van Midden Amerika. Tickets €. 3.-, www.pletterij.nl, inkomsten ten bate van politieke gevangenen in Nicaragua via Stichting Flores.

 

 

 

 

 

- Advertentie -