Kom alles te weten over Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

0
Huize Hartekamp. Fotografie: Arthur Schaafsma.
Huize Hartekamp. Fotografie: Arthur Schaafsma.

Landschap Noord-Holland organiseert zondag 3 juli een lezing in Huis Leyduin over de geschiedenis van deze prachtige buitenplaats en zondag 10 juli kun je met eigen ogen, tijdens een wandeling met gids de bijzondere inrichting van dit parkbos ervaren.

Bijzondere verhalen door Martin Bunnik (auteur uit Bennebroek)
Tijdens deze lezing op zondag 3 juli hoor je alles over de geschiedenis van de buitenplaats en de bekendste bewoner Carolus Linnaeus. Eén van de belangrijkste buitenplaatsen in Zuid-Kennemerland is de Hartekamp, dat op de grens van Heemstede met Bennebroek ligt. De Hartekamp is wereldberoemd geworden door het tweejarig verblijf van de botanicus Carolus Linnaeus. In die tijd was de buitenplaats in eigendom van de steenrijke bankier George Clifford.

De presentatie van Martin Bunnik bestaat uit twee onderdelen:

  • De Hartekamp van hofstede naar een prestigieus buitenplaats.
    In dit deel wordt de ontwikkeling van het huis vanaf begin 17e eeuw tot heden besproken en wordt verteld wie de bewoners waren.
  • Carolus Linnaeus
    In dit deel wordt kort verteld wie Linnaeus was en wat hij tijdens zijn verblijf op de Hartekamp in opdracht van George Clifford gedaan heeft en hoe dit leidde tot het schrijven van de ‘Hortus Cliffortianus’.

Tijdens de presentatie zal Bunnik gebruik maken van oude tekeningen, landkaarten en foto’s.

Wandeling met gids over Hartekamp en Overplaats
De wandeling op zondag 10 juli start langs de oranjerie naar het hoofdgebouw van De Hartekamp.

Speciale aandacht wordt gegeven aan de inrichting van het parkbos door tuinarchitect Zocher. Vervolgens kom je op de plek waar de menagerie, het tuintheater en het koetshuis hebben gestaan.

Aan de andere kant van de Herenweg gaat de wandeling verder door wandelbos Overplaats. In beeld komen o.a. de Parnassusberg, de theekoepel, het amfitheater en de plantentuinen ten tijde van George Clifford en Linnaeus, de Zwitserse brug en de vallei, de bleekbergen en bleekvelden van de Gliphoeve. Ook komen de geschiedenis van Hertenduin, Eikenrode, de Prinsenlaan en Dennenheuvel aan de orde. Vervolgens ga je door het bospark van De Hartekamp terug naar het vertrekpunt.

Info
Lezing: zondag 3 juli 2022 van 11:00 tot 12:30 uur in Huis Leyduin
Vertrekpunt: Buitenplaats Leyduin / Infocentrum De Kakelye, Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang
Wandeling: zondag 10 juli 2022 van 11.00 tot 12.30 uur
Vertrekpunt: Rijksstraatweg 3 – 2121 AA Bennebroek
De excursies zijn uiteraard ook los van elkaar te bezoeken. Zin om mee te gaan? Aanmelden op www.gaatumee.nl.

- Advertentie -