Budgettips: groen én goedkoop bij het winkelen

0

Wil jij geld besparen terwijl je verduurzaamt? Dat kan met de groene budgettips van Milieu Centraal. Spullen zijn duur. Zo min mogelijk nieuws kopen en zo lang mogelijk met je spullen doen is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Kies welke stap jij wilt zetten: van oude spullen nieuw leven inblazen tot een ervaring cadeau doen. Goed voor de aarde, goed voor je portemonnee.

Van steeds weer iets uit de winkel… naar vaker tweedehands
Veel mensen kopen regelmatig iets nieuws: soms omdat ze het nodig hebben, maar ook omdat ze het leuk vinden. Alleen al deze nieuwe dingen kosten grondstoffen en energie om te maken. Best zonde, want er zijn al veel spullen die andere mensen niet meer gebruiken. Bovendien is tweedehands vaak ook een stuk goedkoper. Ga daarom eens naar de kringloopwinkel, rommelmarkt of zoek online naar tweedehands koopjes.

Van altijd weer het nieuwste apparaat… naar langer met je spullen doen (ook als ze kapot gaan)
Van telefoon tot draadloze oortjes tot smartwatch: de meeste mensen hebben veel elektronica in huis. Fabrikanten spelen daar handig op in door elk jaar weer nóg betere varianten uit te brengen. Maar voordat je iets nieuws koopt, bedenk eens: heb ik dit echt nodig? Of doet mijn oude apparaat het nog gewoon goed? Langer met je spullen doen, scheelt je veel geld.

En is er iets kapot? Ook dan hoef je niet meteen naar de winkel te rennen. Controleer wat er aan de hand is en of je het niet toch kan (laten) maken. Online zijn er veel tips te vinden.

Van prulletjes cadeau geven… naar ervaringen en tweedehands spullen geven
Ken je dat: je hebt alles al, maar toch word je op je verjaardag overladen met cadeaus. Die cadeaus blijven vervolgens achterin de kast staan. Zonde van het geld (en de moeite). Geef daarom eens een ervaring cadeau, zoals een bioscoopbon voor jullie tweeën. Dat kost ook geld, maar door samen te genieten, maak je wel mooie herinneringen samen. Of geef een tweedehands cadeau: zo geef je voor weinig een heel uniek cadeau. Zeker milieubewuste ontvangers zullen dit waarderen!

Nog meer groene budgettips? Voor in huis, in de tuin, bij de boodschappen, bij het winkelen of onderweg? Kijk dan op milieucentraal.nl/budgettips.

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie