Filmschuur maakt tijdens lockdown ‘Haarlem op Film’ beschikbaar voor ouderen in zorgcentra

0

De Filmschuur maakt tijdens de lockdown door het coronavirus de documentaire Haarlem op Film gratis beschikbaar voor ouderen in tenminste twaalf zorgcentra in de regio Kennemerland. Op vrijdag 9 april vertonen Sint Jacob in de Hout, de Meerhoeve, Klein Belgiè en de Zorgbalans locaties Zuiderhout, Houttuinen, Moerberg, Zandstroom, Spaarnestroom, Hof stroom en Zeestroom Haarlem op Film de gehele dag in verschillende sessies in hun gemeenschappelijke ruimte. Op een later moment wordt de film ook vertoond in de Sint Jacob locaties Nieuwe Delftweide en Bosbeek. De film is op aanvraag voor ook beschikbaar voor andere instellingen voor ouderen.

De documentaire Haarlem op Film werd in 2020 gemaakt door filmmaker Erik Willems in het kader van de 775e verjaardag van Haarlem in 2020. Hij verzamelde filmmateriaal uit meer dan een eeuw en maakte een prachtig portret van de stad aan het Spaarne. De Filmschuur is medeproducent van de film.

De belangstelling onder ouderen voor de film was groot maar de mogelijkheden voor vertoningen in onze filmzalen waren helaas beperkt in 2020. Sinds de lockdown is de film alleen nog te zien via Picl, de digitale filmzaal van de Filmschuur.

Speciaal voor ouderen in woonzorgcentra, die door de coronacrisis extra hard geraakt zijn, maakt de Filmschuur de film tijdelijk gratis beschikbaar om te bekijken in de veilige omgeving van hun eigen huis.

De impact van corona is groot voor ons allemaal, maar het is misschien wel het zwaarst geweest voor de kwetsbare ouderen onder ons. Wij bieden hen nu graag een aangename afleiding met deze film, veilig in hun eigen leefomgeving. Veel van de bewoners wonen al een groot deel van, of zelfs hun gehele leven in Haarlem en omgeving. Voor hen is het extra leuk om de prachtige oude beelden van hun stad voorbij te zien komen en herinneringen met elkaar op te halen aan vroeger. Wij hopen onze oudere stadsgenoten een groot plezier te doen met het aanbieden van deze film.
Jan Uttien – filmprogrammeur Filmschuur

Haarlem op Film (2020 – Erik Willems)
Haarlem was in de vorige eeuw, de filmstad van Nederland, een soort Hollywood aan het Spaarne. Het begon met filmfabriek Hollandia, de eerste filmstudio van Nederland. Maar ook het roemruchte Polygoon zetelde jarenlang op de Koudenhorn, en ook Multifilm was nationaal bekend. Er is dan ook ongelooflijk veel gefilmd in en rond de stad, maar er is nog nooit een poging gedaan om met al die filmschatten op zoek te gaan naar wat Haarlem tot Haarlem maakt. Haarlem op Film, is een spannende zoektocht naar de ziel van de stad, met materiaal uit een hele eeuw, aangevuld ook met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Die oogst is wonderlijk groot en prachtig. Erik Willems maakte er deze prachtige film van.

Deelnemende locaties

Sint Jacob locaties:

 • Sint Jacob in de Hout
 • De Meerhoeve
 • Klein België
 • Nieuwe Delftweide
 • Bosbeek – Heemstede

Zorgbalans locaties:

 • Zuiderhout
 • Houttuinen
 • Spaarnestroom
 • Hof stroom
 • Moerberg -IJmuiden
 • Zandstroom – Zandvoort
 • Zeestroom – IJmuiden

Heeft uw zorginstelling ook interesse in een gratis vertoning van Haarlem op Film? Neem dan contact op met: Marieke de Wildt, marketing & communicatie Toneel- & Filmschuur, publiciteit@toneelschuur.nl.

Voor overige belangstellenden is Haarlem op Film, tegen betaling van € 8,50, nog tot en met 1 mei te zien via Picl: picl.nl/films/haarlem-op-film/?theater-selectie=filmschuur.


 

 

- Advertentie -
Vorig artikelInformatiebijeenkomst hormonale therapie bij borstkanker
Volgend artikelKeukenhof toch open tijdens testdagen
redactie
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.