Ontdek hoe AI bij het Noord-Hollands Archief voor een datarevolutie zorgt

0

In tijden van twijfel aan de authenticiteit van informatie maken archieven het verschil. De digitale informatie bij het Noord-Hollands Archief (NHA) is veilig opgeslagen, betrouwbaar en toegankelijk. Hoe de wereld van digitaal archiveren werkt en wat er mogelijk is met data en innovatieve technieken laat het NHA van 12 juli t/m 29 september zien in de tentoonstelling Tijd voor de toekomst. Bewaren van heden en verleden in de Janskerk in Haarlem.

Informatie is overal om ons heen. We zoeken haar op of ze komt naar ons toe. Datavolumes nemen hierdoor iedere dag toe. Eén van de grootste recente vraagstukken is hoe we al die informatie veilig, betrouwbaar en toegankelijk bewaren. Dit is een megaklus voor archiefinstellingen. Het NHA is hier al jaren intensief mee bezig.

Achter het archiveren van digitale informatie gaat een hele wereld schuil. Daarom geeft het NHA deze zomer een kijkje in de ‘black box’. Op een interactieve en speelse manier laat het archief zien wat er allemaal komt kijken bij het duurzaam behouden en bewaren van digitale data.

Artificial Intelligence (AI) speelt nu én in de toekomst een grote rol. Met AI kunnen beeldcollecties en oude geschriften snel en gemakkelijk doorzoekbaar worden gemaakt. De tentoonstelling laat zien hoe je met innovatieve technieken informatie beter vindbaar maakt en meer uit data haalt. Zo werkt het NHA ook met Linked Open Data, waardoor eigen data met andere databases worden verbonden.

Naast de tentoonstelling is bij het NHA ook de installatie ‘Archief van de toekomst’ van kunstenaar Richard Vijgen te zien. Zijn indrukwekkende installaties over digitale data gaan de hele wereld over. In deze installaties demonstreert Vijgen hoe AI wordt ingezet bij het doorzoeken van enorme hoeveelheden data.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is geopend van ma t/m vr van 9-17 uur en op zaterdag 15 juli, 19 augustus en 16 september van 9-16 uur. Entree is gratis. Noord-Hollands Archief, Janskerk, Jansstraat 40. Kijk voor meer informatie op www.nha-tijdvoordetoekomst.nl.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

- Advertentie -