Haarlemse boekenclub over het Surinamedagboek van Merijn de Boer bij de Athenaeum Boekhandel

0

Op donderdagavond 21 september 2023 vindt bij AB Haarlem de boekenclub plaats over Het Surinamedagboek, het nieuwe boek van Merijn de Boek. Het beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver (Albert Helman). Het is een boeiend en uitermate vermakelijk verslag van een groepsreis met alle ongemakken die daarbij horen. Tegelijk is het een onvergetelijk liefdesverhaal en een ode aan de schoonheid van het Surinaamse binnenland.

Schrijver, journalist en recensent Dominique van Varsseveld leidt de leesclub. De avond start om 20.00 uur, kaarten kosten 7,50 euro. Aanmelden graag via de mail haarlem@athenaeum.nl, of de telefoon 023-5318755. (Het aantal plaatsen is beperkt).

Over Het Surinamedagboek
Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet. Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Het is een boeiend en uitermate vermakelijk verslag van een groepsreis met alle ongemakken die daarbij horen. Tegelijk is het een onvergetelijk liefdesverhaal en een ode aan de schoonheid van het Surinaamse binnenland.

Merijn de Boer (1982) is schrijver en woont momenteel in Tunesië. Zijn roman De Saamhorigheidsgroep stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021 en won de BNG Bank Literatuurprijs 2020 en De Inktaap 2022. Er werden meer dan 20 000 exemplaren van verkocht. Hij publiceerde daarnaast twee verhalenbundels en de romans De nacht en ’t Jagthuys. Hij heeft een wekelijkse column in Trouw.

Dominique van Varsseveld (1982) schrijft voor de cultuurredactie van NRC. Voor de tentoonstelling Surinaamse Schrijvers. De weg naar een onafhankelijke literatuur, een samenwerking tussen het Nationaal Archief in Paramaribo en het Literatuurmuseum in Den Haag, was ze gastcurator en projectcoördinator. Bij Uitgeverij Querido werkt ze aan haar debuutroman. Haar korte verhalen zijn gepubliceerd in De Revisor, Extra Extra Magazine en de jubileumbundel van Winternachten-Writers Unlimited 2020. In 2021 en 2022 zat ze in de jury van de Boekenbon Literatuurprijs.

- Advertentie -

Geef een reactie