Opening Vredesweek rondom persvrijheid en democratie

Dominee Gremdaat over de ontwapenende kracht van humor

0
Dominee Gremdaat. Wikimedia Commons, - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dominee_Gremdaat_in_2018_1.jpg.
Dominee Gremdaat. Wikimedia Commons, - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dominee_Gremdaat_in_2018_1.jpg.

De Haarlemse Vredesweek wordt op 16 september geopend met een avond over persvrijheid en democratie. Ruth Kronenberg van Free Press Unlimited en onderzoeksjournalist Vasco van der Boon (Het Financieele Dagblad) worden hierover geïnterviewd door Jaap Sluis. Dominee Gremdaat verzorgt daarbij een column, de Haarlemse singer-songwriter Raoul Michel de muzikale omlijsting. Locatie is de kerkzaal van Doopsgezind Haarlem.

Persvrijheid en onafhankelijke media staan steeds meer onder druk. En dat terwijl mensen onafhankelijke en betrouwbare informatie nodig hebben om hun levensomstandigheden te controleren en de juiste beslissingen te nemen. Dankzij het werk van journalisten kunnen burgers hun eigen overheden en andere machthebbers ter verantwoording roepen. Zo vergroten media en burgers samen het democratisch gehalte van de samenleving.

Aanvallen op de vrije pers
Wanneer het gaat over het gebrek aan persvrijheid wordt er al snel gedacht aan landen als Rusland, Turkije, Hongarije en de VS. Maar ook in Nederland hebben journalisten en uitgevers steeds vaker te maken met aanvallen op de vrije pers. Onder meer door bedrijven en overheden. Na ruim 40 jaar journalistiek weet bekroond onderzoeksjournalist Vasco van der Boon hoe dat in z’n werk gaat. Ruth Kronenberg vertelt, als directeur van Free Press Unlimited, wat er gedaan kan worden aan verbetering van de persvrijheid en hoe belangrijk daarbij de steun van het publiek is.

Ook Dominee Gremdaat levert een bijdrage aan de avond. De bekendste dominee van Nederland zal vanaf de preekstoel op zijn bekende, karakteristieke wijze zijn licht laten schijnen op ‘de ontwapenende kracht van humor’. Muzikale omlijsting komt van de Haarlemse singer-songwriter Raoul Michel, die bewerkingen heeft gemaakt van een aantal klassieke vredesliederen. De avond wordt afgesloten met een borrel, verzorgd door De Wereld van Jansje. De opening van de Haarlemse Vredesweek vindt plaats op zaterdag 16 september (aanvang 19:30 uur) in de kerkzaal van Doopsgezind Haarlem (Frankestraat 24, Haarlem). De toegang is vrij, met na afloop collecte voor het werk van Free Press Unlimited.

Meer informatie op www.doopsgezindhaarlem.nl.

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie