TEDxHaarlem 2015 geeft podium aan ‘Nieuwe Verlichters’

0

TEDxHaarlem staat dit jaar in het teken van ‘de Nieuwe Verlichting’. Het thema werd dinsdagavond gelanceerd in de Jopenkerk in het bijzijn van sprekers en sponsors.

Met dit thema haakt het Haarlemse TEDx team aan bij beleidsmakers, social entrepreneurs en creatieve geesten die wereldwijd zoeken naar antwoorden op de vele politieke, economische, sociale en milieucrisissen waarvan het einde nog niet in zicht is. En die ons voor problemen stellen, die voortvloeien uit verouderde dogma’s en modellen, zoals de utopie van de vrije markt bijvoorbeeld.

TEDxHaarlem geeft vooraanstaande denkers en doeners met een ‘idea worth spreading’ podium om zo haar gasten te inspireren en om discussies en acties te initiëren die ertoe doen. Voorzitter Bas Meulendijks: “We hebben dit thema niet alleen gekozen als metafoor voor de noodzaak voor nieuwe utopieën en radicale vernieuwingen, maar zeker ook omdat Haarlem in de 18e eeuw gold als een centrum van de Verlichting. Met aan weerszijden van het Spaarne, monumenten die ons herinneren aan een tijd die ook nu nog sterke invloed heeft op de inrichting van onze samenleving, zoals het Teylersmuseum en het Hodsonhuis, waarin het eerste geleerde genootschap van Nederland, de ‘Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen’ nog altijd zetelt.”

Freek de Jonge, Thierry Sanders en Natalie Nicholles
De line up van sprekers en het definitieve programma van TEDxHaarlem 2015 zal het team binnen enkele weken aankondigen. Een tipje van de sluier lichten ze nu al op via hun website. Een van de sprekers is Natalie Nicholles de internationale directeur van RSA, de bekende Britse denktank opgericht tijdens de Verlichting. Maar ook de vooral internationaal bekende disruptieve denker, Thierry Sanders uit Overveen, die in Indonesië werkt aan een alternatief voor het banksysteem. De organisatie is bovendien trots op het feit dat ook Freek de Jonge zijn licht komt laten schijnen over de noodzaak voor een ‘Nieuwe Verlichting’.

100 kaarten en 2 Golden Tickets te vergeven
TEDx Haarlem 2015 vindt dit jaar plaats op donderdag 21 mei in de Haarlemse Philharmonie. Nu het thema en de bijbehorende website officieel zijn gelanceerd, kunnen geïnteresseerden uit Haarlem en omgeving zich via de website www.tedxhaarlem.nl inschrijven voor een van de slechts 100 entreekaarten. Eenieder die zich graag door dit evenement wil laten inspireren, moet snel zijn want de inschrijving sluit op 29 april. Meulendijks: “Omdat TEDxHaarlem slechts een kleine licentie (van 100 kaarten) heeft en de interesse elk jaar veel groter is dan we kunnen bedienen, vragen wij de geïnteresseerden een persoonlijke motivatie toe te voegen aan hun inschrijving. Desalniettemin moeten we ook elk jaar weer gemotiveerde mensen teleurstellen. Daarom hebben we dit jaar ook 2 Golden Tickets te vergeven. Deze zijn verstopt op de website van TEDxHaarlem.”

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)