GroenLinks: Maak Noord-Holland fietsprovincie nummer 1

0

Het fietsbeleid van de provincie Noord-Holland moet beter en doelgerichter. Dat schrijft GroenLinks Noord Holland in het initiatiefvoorstel ‘Fiets’ dat vrijdag 6 maart werd ingediend.

Uit onderzoek, dat de Provinciale fractie naar de gesteldheid van het fietspadennetwerk in de provincie heeft laten uitvoeren, blijkt dat op sommige plekken de veiligheid voor fietsers achteruit is gegaan, het fietspaden netwerk nog veel ontbrekende schakels kent en goede bewegwijzering ontbreekt.

Servaz van Berkum, woordvoerder Verkeer van GroenLinks Noord-Holland: “GroenLinks wil dat de fietser in Noord-Holland koning wordt. Het is geweldig dat zoveel mensen gebruik maken van het vlotste, gezondste en ook nog eens meest milieuvriendelijke vervoermiddel. Maar ondanks de ongekende populariteit verliest de fietser het in onze provincie te vaak van de automobilist.

Oversteekplaatsen op provinciale wegen zijn niet altijd even veilig, in een aantal gemeenten zijn gevaarlijke situaties in stand gehouden nadat de provincie aan de weg heeft gewerkt en er blijken veel knelpunten in het netwerk te zitten. Dat kan en moet anders. In plaats van zich steeds verder terug te trekken vindt GroenLinks dat de provincie een veel actievere rol moet spelen in het fietsbeleid en het financieel mogelijk maken.”

GroenLinks vindt het niet uit te leggen dat een steeds groter deel van de provinciale begroting voor verkeer en vervoer naar de aanleg en vooral het onderhoud van autowegen gaat, terwijl er steeds minder geld is voor de financiering van nieuwe fietspaden. GroenLinks wil dit weer in evenwicht brengen door voor elke geïnvesteerde euro voor de auto ook één euro te investeren in de fiets en het openbaar vervoer.

Volgens het onderzoek zijn de grootste knelpunten in Haarlem:

  • Fietsparkeren binnenstad
  • Ontbreken Snelfietsroutes naar Velsen, Amsterdam-West en Schiphol
  • De oversteekbaarheid van de Westelijke Rondweg
  • Ontbreken Dolhuysbrug
  • Verkeersveiligheid Spaarndam

GroenLinks Haarlem onderschrijft de prioriteiten. GLH is voorstander van een goed en veilig fietspadennetwerk lokaal en regionaal. Waarbij de provincie vaak medefinancier zou kunnen zijn.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)