De Letterij, het literatuurcafé van De Pletterij: Bernini’s Waanzin

0

In februari was Gianlorenzo Bernini weer even ‘nieuws’ toen Feyenoord-supporters diens befaamde fontein in Rome ernstig beschadigden. Bernini werd eerder deze eeuw opnieuw een begrip door de roman ‘Het Bernini Mysterie’ van Dan Brown. Het thema van de Boekenweek 2015 echoot na in de lezing die schrijfster Margreet Hofland op 2 april houdt over ‘Bernini’s waanzin’.

De beeldhouwers en architecten Gianlorenzo Bernini en Francesco Borromini zijn twee groten uit de 17de eeuwse Italiaanse barok. Om hun genialiteit en onderlinge rivaliteit draait het in deze derde ‘Italiaanse’ roman van Margreet Hofland. Tussen de twee kunstenaars, die van de paus Rome pracht en praal moeten geven, ontstaat een vete die wel iets heeft van de relatie tussen Mozart en Salieri. De een is jaloers op het genie van de ander. Ze zijn elkaars rivalen. In ‘Bernini’s waanzin’ slaat hun rivaliteit om in vijandschap omdat beiden ook nog eens verliefd worden op dezelfde vrouw: Costanza Bonarelli. De lezing wordt ondersteund door een uitgebreide diapresentatie.

Sonnettendichter Jan Kal in Haarlemse Dichters Estafette
Voor de pauze staat de zesde aflevering van De Haarlemse dichters-estafette op het programma met optredens van Joshua Baumgarten, Marten Janse, Jan Kal en Roni Klinkhamer.

Presentatie: Franc Knipscheer, Peter de Rijk

Info
Donderdag 2 april
Vanaf 18.30 uur: Roni’s Eetcafé, eerlijk, heerlijk, vegetarisch en duurzaam. € 7,50 voor een complete maaltijd. Combi met Letterij: € 10,00 / € 8.00.
Aanvang 20.00. Toegang: € 5,00, tot 25 jaar € 3,00
Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of bel 023 542 35 40.
Pletterij Debat en Cultuur is te vinden aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX in Haarlem. Voor meer informatie: www.pletterij.nl

- Advertentie -