Aanmoedigingsprijs voor Haarlemse makers

0

De Haarlemse makersindustrie is hard op weg om een factor van betekenis te worden in de Haarlemse economie.

Donderdag 23 april hebben 40 makers, studenten en vertegenwoordigers van de stad Haarlem zich gebogen over de uitdaging om Haarlemse makers duurzaam op de kaart te zetten, in en buiten de stad. Duurzaam betekent in dit geval: in een blijvende verbinding met Haarlems onderwijs en bedrijfsleven. Het eind van de dag leverde drie opvallende projecten op, waarvan er één een aanmoedigingsprijs ontving.

De ‘denkenergie’ werd aangewakkerd door Dienst Daan, een nieuwe co-design werkvorm die wordt ontwikkeld en getest door de VNG.

Makers op de kaart
De Haarlemse makers – van meubelmakers, imkers, architecten en stedenbouwkundigen tot 3d printers – maakten een dag lang concrete plannen om de collectieve kracht van makers zichtbaar te maken en te verbinden met de stad. De oogst van de dag bestond uit drie projectvoorstellen die werden gepitcht voor een driekoppige jury: de Haarlemse Wethouder van Economische Zaken, Joyce Langenacker; ondernemer en initiatiefnemer van de 3D Makers Zone Herman van Bolhuis; en ondernemer Pieter van der Spek.

Het eerste idee was het houden van een Haarlemse ‘makers-camp’ of ‘makers-playground’, met als doel om bezoekers actief te betrekken bij maken en co-creatie. Het tweede gepitchte idee betrof een concept ‘Tested in Haarlem’, waarbij het idee was dat Haarlem internationaal zou kunnen uitgroeien tot hét test-centrum van vrijwel elke denkbare industrie, onder het motto ‘If you can make it there, you can make it everywhere’.

Restaurant Day ‘plus’
Het derde en winnende idee betrof een gastvrijheidproject voor de hele stad: een tafel voor 300.000 mensen (elke Haarlemmer vraagt één gast), met voedsel dat in en door de stad wordt geproduceerd. Het idee combineert elementen van Restaurant Day, dat in 2011 in Finland begon en inmiddels in vele landen succesvol is, met urban farming en de eetbare stad. Het plan voorziet dat makers, burgers, onderwijs en bedrijven een vruchtbare én smaakvolle verbinding kunnen aangaan om het project te realiseren. Zaken als meubels, borden, bestek en servetten, om een diner voor de stad mogelijk te maken, worden geproduceerd en ontworpen door Haarlemse makers. De dag zelf is dan een levendige designbeurs…

Dienst Daan
De dag werd gefaciliteerd door Dienst Daan co-design voor taaie vraagstukken. Dienst Daan is een design-werkvorm om in één dag samen te werken aan vraagstukken tussen politiek, burger en bedrijven. Dienst Daan wordt ontwikkeld in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG. De gemeente Haarlem is een van de eerste gemeentes in Nederland die ervaring opdoet met deze nieuwe manier van co-design.

Advertentie