‘Een gemiste kans?’ Een debat over het verleden

0

Op 21 september 2015 vindt in het Noord-Hollands Archief een debat plaats over de vraag: wat als Nederland en België samen waren gebleven? Wat zou dan de rol en functie van Haarlem zijn in dat land van bijna dertig miljoen zielen? Hoe zouden kunst en cultuur, onderwijs en wetenschap, economie en ecologie eruitzien?

De Vlaamse Luc Devoldere, publicist en hoofdredacteur van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel, gaat aan de hand van deze vragen in gesprep met Marc Reynebeau, journalist, columnist en historicus. Vervolgens geeft singer-songwriter Lucky Fonz III een miniconcert waarvan het Nederbelgisch Feestlied het hoogtepunt vormt.

Op initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Stad Mechelen en MMMechelen en in samenwerking met het Noord-Hollands Archief organiseert de gemeente Haarlem, in het kader van het Haarlem-Vlaanderenjaar: Een gemiste kans?

Wie herinnert het zich niet?
200 Jaar geleden ontstond Nederbelgië: een koninkrijk onder Willem I dat zich uitstrekt van de Waddeneilanden tot Schengen. Sinds het Congres van Wenen in 1815 zijn wij officieel één land en dat vieren we dit jaar. Of …… liep het niet helemaal zo?

‘Een gemiste kans?’ maakt deel uit van een grootschalige historische oefening. Haarlem is de eerste stad in Nederland waar het project neerstrijkt. Eerder reisde het format af naar Mechelen (met Bert Kruismans & Bart Somers), Leuven (met Atte Jongstra & Louis Tobback) en Diest (met Marc Reugebrink & Jan Laurys). Het project wordt vervolgd in Den Haag (16 oktober) en Rotterdam (november). De synthese zal in december plaatsvinden in de Brakke Grond te Amsterdam.

Haarlem-Vlaanderenjaar
Haarlem, de meest Vlaamse stad van Nederland, staat een jaar lang in het teken van de eeuwenoude culturele uitwisseling tussen Haarlem en Vlaanderen. Onder de noemer Haarlem-Vlaanderen viert, verstevigt en verlevendigt Haarlem haar culturele band met Vlaanderen. Een jaar lang staan diverse Vlaams getinte cultuurevenementen en voorstellingen op de agenda in Haarlem; van beeldende kunst tot toneel en van debat tot festival. Haarlem-Vlaanderen is onderdeel van het Nederland-Vlaanderenjaar. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Nederland en Vlaanderen de verbintenis in taal en cultuur in een cultureel verdrag vastlegde.

Voor meer informatie over deze activiteit en de rest van het Haarlem-Vlaanderenjaar kunt u terecht op de website www.haarlem.nl/vlaanderen of op Facebook en Twitter.

Info
Maandag 21 september 2015
Commandeurszaal, Noord-Hollands Archief
Jansstraat 40, 2011 RX Haarlem
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Toegang: Gratis

Reserveren kan via www.noord-hollandsarchief.nl
Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar!

- Advertentie -