Nieuwe kampioen EK Zandsculpturen 2015 Zandvoort aan Zee

0

Vorige week heeft de top van de Europese zandkunstenaars zijn kunsten vertoond in Zandvoort aan Zee. Als deelnemers aan het EK Zandsculpturen hebben 7 carvers in een week tijd ieder een berg zand van 9m3 verwerkt tot de prachtigste kunstwerken. Met een bijzonder oog voor detail is het thema ‘Van Gogh en tijdgenoten” doorgevoerd in de beelden van zand.

Op vrijdag 21 augustus heeft de jury als winnaar de Nederlandse Maxim Gazendam gekozen. Met het winnende sculptuur “La tristesse durera toujours” volgt Gazendam de Ier Fergus Mulvany op als Europees Kampioen. Behalve het Europees Kampioenschap heeft de Nederlander met zijn sculptuur ook de publieksprijs in de wacht gesleept.

In de tweede week van augustus zijn op zeven locaties in Zandvoort aan Zee grote bergen zand gedeponeerd en geprepareerd, zodat de ‘carvers’ op 15 augustus direct van start konden gaan. Eén voor één zijn de lagen van de piramidevormige bekisting rondom het zand weggehaald, waardoor de carvers van boven naar beneden hun sculptuur vorm konden geven. Nadat de laatste hand aan het sculptuur is gelegd, is het bespoten met een beschermende laag van water vermengd met milieuvriendelijke kinderlijm, zodat de kunstwerken tegen weer en wind zijn bestand. Mede door deze behandeling zijn de sculpturen vaak nog tot en met november in al hun pracht en praal te bewonderen.

Voor het vijfde achtervolgende jaar wordt er in Zandvoort aan Zee een kampioenschap zandsculpturen georganiseerd. Het eerste jaar was dit een nationaal kampioenschap, maar de afgelopen vier jaar nemen de beste zandkunstenaars van Europa het tegen elkaar op in hun queeste naar deze eretitel. Alle voltooide sculpturen zijn door hun extreme detaillering fantastisch om te zien. Geïnteresseerden kunnen kosteloos een boekje afhalen bij VVV Zandvoort met de locaties van de verschillende zandsculpturen en meer informatie over de sculpturen en hun bouwers. De sculpturen zijn nog enkele maanden kosteloos te bewonderen.

Het EK Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee is onderdeel van de zandsculpturenroute, waarbij tevens sculpturen op drie locaties in Nieuw-Vennep en Hoofddorp zijn geplaatst. Ook zijn er bij vijf Zandvoortse ondernemers kleinere sculpturen te vinden, te weten bij Holland Casino, VVV Zandvoort, Kaashuis Tromp, Sheila’s Brunch & Borrel en Bibliotheek de Duinrand. Hoewel deze niet mee hebben gedongen naar de Europese titel, zijn ze stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard. Voor meer informatie over de Zandsculpturenroute kijkt u op www.zandsculpturenroute.nl. Voor informatie over het EK Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee kijkt u op www.vvvzandvoort.nl.

- Advertentie -