Gezamenlijk randprogramma Toneelschuur en Haarlemse hulporganisaties bij Smekelingen

0

Op zaterdag 31 oktober gaat in de Toneelschuur de nieuwste Toneelschuur productie Smekelingen in première in regie van Olivier Diepenhorst. Een aantal Haarlemse organisaties werkt samen rond deze voorstelling om dit 2500 jaar oude stuk te vertalen naar vandaag de dag.

De inhoud van dit theaterstuk over oorlog, humanitaire hulp en militaire interventie is nog altijd hoogst actueel. Vluchtelingenwerk, Stem in de Stad, Leger des Heils, Wereldkeuken, Pletterij en de Toneelschuur organiseren daarom een randprogramma waarbij verdieping en ontmoeting tussen publiek, acteurs en vluchtelingen centraal staan.

Wereldkeuken
Op zaterdag 10 oktober, aanvang 18.00 uur, eten medewerkers van de voorstelling Smekelingen en gasten samen met vluchtelingen in de Kenauprijs- winnende Wereldkeuken. Vluchtelingen met verschillende culturele achtergronden werken als vrijwilliger in het restaurant van de Wereldkeuken dat één keer per maand op zaterdag open is. Het menu wordt door diverse koks bereid en is gemaakt voor een breed, multicultureel publiek. De Wereldkeuken heeft altijd plaats voor 60 gasten, waarvan 20 plaatsen zijn voor nieuwe Haarlemmers, waaronder vluchtelingen en asielzoekers. Tijdens deze editie zijn diverse medewerkers van de voorstelling Smekelingen aanwezig.

Meer info: Wereldkeuken Haarlem www.wereldkeukenhaarlem.nl.

Pletterij Debatcafé
Het Pletterij Debatcafé is een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat onder leiding van Erwino Ouwerkerk en Annemieke Windt. In de editie van 21 oktober, aanvang 20.00 uur wordt aandacht besteed aan de Toneelschuurproductie ‘Smekelingen’. Regisseur Olivier Diepenhorst zal geïnterviewd worden over de voorstelling ‘Smekelingen’ en zijn bezoek aan de Wereldkeuken.

Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50. Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of telefonisch 023 542 35 40. Pletterij, Debat en Cultuur, Lange Herenvest 122, Haarlem

Voorstelling Smekelingen
Op donderdag 29 oktober, aanvang 20.00 uur, bezoeken medewerkers van de deelnemende Haarlemse organisaties en een aantal vluchtelingen de eerste try-out van de voorstelling. Voorafgaand aan de voorstelling zullen de vluchtelingen rondgeleid worden in de Toneelschuur.

Voor het overige publiek geeft dramaturg Thomas Lamers die avond om 19.15 uur een gratis inleiding op de voorstelling in de bibliotheek van de Toneelschuur. De capaciteit van deze ruimte is beperkt, reserveren is dan ook gewenst, dit kan telefonisch bij de kassa van de Toneelschuur 023 5173910 (dagelijks 13.30 – 21.45 uur). Kaarten voor de voorstelling Smekelingen zijn hier ook verkrijgbaar of online via www.toneelschuur.nl.

Over Smekelingen
In Smekelingen ziet Theseus, de leider van het democratische Athene, zich geconfronteerd met de gevolgen van een oorlog die niet van hem is. Een groep ontheemde vrouwen uit Argos smeekt Athene hen te helpen. De lijken van de gesneuvelde krijgers moeten, na een oorlog tussen Argos en Thebe, voor de poorten van Thebe worden weggehaald om hen een waardige begrafenis te geven.

Theseus, die op geen enkele manier betrokken is bij deze oorlog, moet zich door de komst van de smekende vrouwen, tegen wil en dank toch mee bemoeien. Uit humanitaire overwegingen besluiten de inwoners van Athene ten strijde te trekken tegen Thebe. Maar een humanitaire oorlog is ook een oorlog en om de doden te begraven, zullen nog meer doden vallen.

Regisseur Olivier Diepenhorst:” ‘Smekelingen’ is een bijzondere politieke tragedie van Euripides. Het stuk is geschreven in de context van Athene, 2500 jaar geleden, maar is in de wereld van 2015 razend actueel. Zoals de burgeroorlog in Syrië, grote aantallen vluchtelingen en de ramp met vlucht MH17 het leiderschap van onze politici onder druk zet, zo wordt ook de jonge democratie van Athene op de proef gesteld. De gewetensvragen zijn in al die eeuwen onveranderd gebleven.

Smekelingen is te zien in de Toneelschuur: donderdag 29 t/m zaterdag 31 oktober en woensdag 16 t/m zaterdag 19 december. Tussendoor maakt de voorstelling een tournee langs theaters in het land. Meer informatie: http://www.toneelschuurproducties.nl/smekelingen.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)