Vlaamse gezelschappen De Roovers en Theater Froefroe in Toneelschuur

0

De Vlaamse gezelschappen De Roovers en Theater Froefroe spelen op woensdag 25 november om 20.30 uur Nederlandse première Geloof hoop en liefde in de Toneelschuur in Haarlem.

In Geloof hoop en liefde, een tekst van Ödön von Horvàth, probeert de jonge Elisabeth op alle mogelijke manieren te overleven in woelige en harde tijden. Als ze geld nodig heeft voor een vergunning om te kunnen werken als verkoopster, verkoopt ze haar lijk al bij leven aan het mortuarium. De Roovers laten zich bijstaan door poppenspelers van Froefroe en een accordeonist. Samen staan ze garant voor een fikse portie absurditeit en zwarte humor. Na de première is de voorstelling in Nederland alleen nog te zien in Theater Kikker in Utrecht.

synopsis
Ödon von Horváth schreef met Geloof Liefde Hoop, een kleine dodendans (1932) een messcherp, donker en tegelijkertijd hilarisch grotesk portret van de jonge, naïeve Elisabeth die probeert te overleven in een wereld in crisis. Chronisch geldgebrek, hoge werkloosheid en kil cynisme zijn het decor waarin eerst het geloof taant, dan de liefde wegkwijnt en tot slot ook de hoop verbleekt. Toch is er volgens Maren geen reden tot wanhoop: zij regisseert dit fragmentarische, krachtige en zwartgallige stuk als een feestelijke carrousel waarin humor als koevoet wordt ingezet om de schrijnende absurditeit van de wereld te kunnen tonen. Een vrolijk-macabere parade, een pleidooi tegen de onverschilligheid.

De Roovers & Theater Froefroe
In Geloof, hoop en liefde werken de Roovers samen met de poppenspelers van Theater Froefroe Samen zoeken ze naar de prikkelende combinatie van wrangheid en humor in het verhaal van Horvàth. Volgens de Roovers zijn Theater Froefroe de Meesters van het Absurde en de Zwarte Humor. De ongebreidelde vormelijkheid van hun poppen kan de hallucinante verbeelding die Horvàth weet op te wekken alleen maar versterken.

Kaarten
Kaarten voor de voorstelling in de Toneelschuur kosten € 14,50 (CJP/Studenten) / 16,50 (Vrienden Toneelschuur) 18,50). Kaarten kopen kan via www.toneelschuur.nl en de kassa van de Toneelschuur op 023 517 39 10 dagelijks van 13.30 tot 21.45 uur.

Credits
tekst: Ödön von Horvàth met: Luc Nuyens, Sofie Sente & poppenspelers, Tania Kloek & Filip Peetersscenografie: Stef Stessel muziek: Anne Niepold (accordeon) coproductie: de Roovers & Froefroe

Advertentie