Dreefexposities: La valse à mille temps

0

Met werk van Hans Broek, Gerard Polhuis, Scholten en Baijings en servies uit de collectie van de provincie Noord-Holland

De Amsterdamse bankier Henry Hope liet Paviljoen Welgelegen in 1789 bouwen als buitenhuis en onderkomen voor zijn enorme kunstcollectie. Hij ontving er welgestelde, belangrijke gasten. Hope genoot slechts vijf jaar van zijn buitenhuis, want het waren roerige tijden. In 1794 vluchtte hij voor de oprukkende Fransen naar Engeland.

Lodewijk Napoleon, Koning van Holland kocht het Paviljoen in 1808. Hij bleef er maar twee jaar. Onder druk van zijn broer de keizer, vluchtte hij in 1810 schielijk in de nacht.

Met de komst van Wilhelmina van Pruisen, moeder van Koning Willem I keerde de levendigheid in het Paviljoen terug. Van 1814-1820 was dit haar zomerverblijf waar ze haar gasten ontving; hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. Zo was er ter ere van het huwelijk van haar kleinzoon Willem II met Anna Paulowna een groot bal in het Paviljoen.

In 2015 is een aantal tentoonstellingen gerealiseerd met het Paviljoen en haar omgeving als uitgangspunt. La valse à mille temps sluit hierbij aan.

Hans Broek
De schilderijen van Hans Broek in deze tentoonstelling verwijzen naar de Europese geschiedenis van de 19e eeuw. Onderwerpen als revolutie, oorlog en romance voeren hierin de boventoon. Zijn serie schilderijen ‘Delacroix makes a Movie’ (2011) is tot stand gekomen tijdens de ‘Arabische Lente’ (2010). De beelden die hiervan in het nieuws verschenen hadden een sterke connectie met schilderijen die o.a. Delacroix schilderde over de revolutie in Frankrijk (1789). Het concept van Hans Broek’s werk bestaat uit een amalgaam van verwijzingen naar film, schilderkunst en actuele realiteit.

Gerard Polhuis: Het werk van Gerard Polhuis stroomt in de tijd
Het pendelen tussen het heden en verleden, is onderdeel van zijn werkproces. Schilderijen met coulissen waarin barokke elementen zich verdringen of verschuilen in een atmosferische omgeving. De beschouwer kan zijn fantasie de vrije loop loop laten gaan. Een kroonluchter, een landschap of juwelen. Het gaat Polhuis niet om de duiding, het is een doorlopend verhaal, de afloop is niet belangrijk.

Scholten en Baijings
Stefan Scholten en Carole Baijings vormen sinds 2000 een succesvol designduo. Het werk van Scholten en Baijings is te omschrijven als minimalistisch, maar rijk aan details. Dat levert unieke creaties op, waaronder hun Paper Porcelain. Dit servies is geïnspireerd op gevouwen papier.

Info
Dreef exposities
Dreef 3 Haarlem
Van 11 december 2015 tot en met 22 januari 2016

- Advertentie -