Expositie ‘Haarlemse winters’ bij CopyNet in Haarlem

0

Tot medio maart 2016 presenteren Ellen Pijnaker en Martin Hop, eigenaren van CopyNet in de Cronjéstraat en beiden verknocht aan Haarlem, de tentoonstelling, Haarlemse winters, mede geïnspireerd op de tentoonstelling Echte winters in Teylers Museum. Een paar jaar geleden gaven zij al een vijftal prentbriefkaarten uit met Haarlemse wintergezichten. Die vonden toen veel aftrek.

Het is de tweede tentoonstelling van Haarlemse schilderijen, tekeningen en prenten,die Ellen en Martin organiseren, want vorig jaar namen zij het initiatief tot een tentoonstelling met een keuze uit de fraaiste Haarlemse stadsgezichten. Dit in verband met het 25-jarig jubileum van hun bedrijf.

In de zeventiende eeuw waren winterlandschappen met sneeuw en rijp en voorstellingen van ijsplezier en schaatspret erg populair, net als in de negentiende eeuw. Zijn er schilderijen denkbaar die meer typisch Hollands zijn dan wintergezichten met schaatsers?

Uit de talloze voorbeelden in dit genre, zijn vijftien schilderijen gekozen, vele gesitueerd in Haarlem of omgeving. Wie de originelen wil bewonderen, kan dat doen in het Frans Hals Museum en het Teylers Museum. Maar de moderne techniek staat voor niets. Wie ook thuis of op zijn werk van al dit moois wil genieten, kan bij CopyNet terecht.

De expositie is te bekijken van maandag tot en met vrijdag van 9-18 uur, bij CopyNet, Cronjéstraat 39.

- Advertentie -