Jaarlijkse kerstdiner voor Haarlemse daklozen ging bijna niet door

0

Het jaarlijkse kerstdiner voor 80 Haarlemse daklozen ging afgelopen kerst bijna niet door. Marokkaanse zelforganisatie DeBrug in Schalkwijk bood oplossing.

Op 23 december jl. kreeg Mostapha El Aichi, CDA- raadslid, een e-mail van mevrouw Jet Harder, lid cliëntencommissie van HVO Querido waarin werd geroepen om hulp. De oproep luidde: “Help, help! 80 daklozen HVO Querido in Haarlem zonder kerstdiner dit jaar”.

Mostapha vroeg zich af hoe het nou mogelijk was dat er niets was geregeld voor de daklozen. Later besefte hij zich dat de daklozen niets hadden aan het antwoord op deze vraag. In plaats van de situatie te betreuren, was het tijd om actie te ondernemen.

Mostapha pakte de telefoon en ging meteen bellen om te informeren of er ergens in Haarlem ruimte beschikbaar was waar deze daklozen kerst zouden kunnen vieren.  Nadat hij een paar telefoontjes had gepleegd, gaf de voorzitter van Stichting de Brug, dhr. M. Belkasmi in Schalkwijk samen met Stichting SamenMetDeBuurt aan bereid te zijn om een zaal en de keuken beschikbaar te stellen voor het kerstdiner op 25 december. Kortom, geweldig nieuws! Nu, de financiering en het voorbereiden van het eten nog…

De vrijwilligers van Stichting de Brug en Samen in de buurt waren bereid een steentje bij te dragen aan het kerstdiner en wilden dan ook graag met de voorbereidingen helpen. Onder leiding van Duncan heeft een groepje daklozen in de nacht van 23 december een kerstmenu samengesteld en een boodschappenlijst opgesteld. De volgende dag hebben zij de boodschappen gehaald. Thuiszorg In Holland heeft voor het dessert gezorgd.

In de avond van 24 december werd door een groepje daklozen begonnen met de voorbereidingen. De keuken stond vol met boodschappen. Stichting de Brug zorgde voor het bestek en overige keukengerei. In de ochtend van 25 december startte het groepje met koken.

Klokslag 17.00 uur was alles klaar. Een half uur later arriveerden de eerste bezoekers. De tafels waren prachtig gedekt, voorzien van frisdrank en stokbrood met kruidenboter. Rond 18.00 uur was de zaal geheel vol. Alle daklozen waren gearriveerd. Het feest kon beginnen.

Bij de deur van het buurtcentrum stonden twee dames die de daklozen warm ontvingen. Op het menu stond een pasteitje kipragout & brochette rosbief als voorgerecht. Gemarineerde kippendijfilet met gepofte aardappels en stoofpeertjes als hoofdgerecht en Crêpe Suzette als nagerecht.

In een ontspannen sfeer met kerstmuziek op de achtergrond hebben de daklozen heerlijk gegeten en gedronken. Na afloop bedankten de daklozen het bestuur van Stichting de Brug en Stichting Samen met de Buurt voor hun gastvrijheid. Zij vonden het geweldig dat Mostapha El Aichi de moeite nam om voor ruimte te zorgen waar zij het kerstdiner konden organiseren. Rond 22.00 uur ging iedereen terug naar de daklozenopvang. De afwas was gedaan en de zaal en de keuken werden netjes achtergelaten.

Samen kunnen wij meer! That’s the spirit…

- Advertentie -