Promovendi Podium in de Pletterij

0

Verkiezingen zijn het democratische moment bij uitstek. Maar wat nu als een meerderheid stemt voor het afschaffen van de democratie? Is dat nog democratisch?

Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema van de Universiteit van Leiden vindt van niet. Tijdens deze editie van Promovendi Podium zal hij spreken over zijn nieuwe boek Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie.

Dat doet Rijpkema aan de hand van historische en actuele voorbeelden. Zo stemde Duitsland in 1933 vóór Hitler en tegen de democratie. Maar ook in het oude Griekenland en het hedendaagse Rusland en Turkije zien we antidemocratische bewegingen. In de woorden van Rijpkema: democratie draagt het gevaar van haar eigen afschaffing in zich.

Rijpkema laat zien dat de discussie niet alleen ver weg speelt. Binnen de EU zijn er zorgen over de staat van de democratie in Hongarije en Polen. In Nederland spitst de discussie zich toe op het vermeende antidemocratische karakter van het salafisme. Hoever reikt de tolerantie voor dergelijke bewegingen? Het is volgens Rijpkema een fundamentele vraag voor elke democratie.

Promovendi Podium is een wetenschapsserie waarin promovendi (aankomend, vers of gearriveerd) hun onderzoek toelichten.

Info
Datum en tijd: woensdag 3 februari, 20:00 uur
Toegang: € 3,00, tot 25 jaar € 1,50
Reserveren: Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of bel 023 542 35 40. Er is een pinautomaat aanwezig.
Pletterij Debat en Cultuur is te vinden aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX in Haarlem.

- Advertentie -