Week van de Jonge Mantelzorger in Haarlem en Heemstede

0

Van 2 tot 10 juni is het De Week van de Jonge Mantelzorger. In Haarlem en Heemstede worden die week allerlei activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren die mantelzorg bieden aan een ziek familielid. De week wordt georganiseerd door Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning in samenwerking met Jongerenwerk WIJ Heemstede en Jongerenwerk Haarlem Effect.

Een kwart van alle kinderen en jongeren tot 25 jaar krijgt te maken met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Die verzorging kan overigens ook nodig zijn vanwege een psychische/psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of een verslaving.

Voor veel jonge mantelzorgers is het vanzelfsprekend dat zij hun zieke (groot)ouders, broertje, zusje of andere familieleden (helpen) verzorgen. Dat gaat hen vaak goed af, maar soms wordt het te zwaar. Dan is het belangrijk dat zij hun verhaal kwijt kunnen en ondersteuning en advies krijgen. Volgens Jori Alkemade (consulent jonge mantelzorgers bij Tandem) trekken jonge mantelzorgers echter niet zo makkelijk aan de bel: ““Zij vinden het vaak moeilijk om aandacht voor zichzelf te vragen, omdat er in de gezinnen vaak al veel speelt. Maar het is juist belangrijk dat deze jongeren in hun bijzondere rol om steun en advies durven vragen, zodat zij niet aan zichzelf voorbij gaan.

In De Week van de Jonge Mantelzorger worden in Haarlem en Heemstede allerlei leuke en informatieve activiteiten georganiseerd. Op het programma staan onder meer een tandemtocht langs organisaties die met kinderen en/of jongeren werken, een workshop voor beroepskrachten en vrijwilligers in samenwerking met de Vrijwilligersacademie en het spelen van het jonge mantelzorgerspel op verschillende scholen. Vrijdag 10 juni wordt de week afgesloten met een eindfeest bij jongerencentrum Flinty’s in Haarlem.

Het volledige programma en algemene informatie over jonge mantelzorgers is te vinden op www.jmz.nu.