Bevrijdingspop voor de derde keer op rij het absolute topevenement van Haarlem

0

De onlangs gehouden evenementenmonitor (2015) uitgevoerd door de gemeente Haarlem heeft uitgewezen dat Haarlemmers in 2015 Bevrijdingspop hebben ervaren als het topevenement en het meest Haarlemse evenement.

Als redenen worden genoemd de vele bezoekers onder wie veel toeristen, de goede sfeer, de (inter-) nationale uitstraling en de goede programmering. Haarlem Jazz & More was een goede tweede en het Bloemencorso van de Bollenstreek eindigde op een derde plek.

Voorjaarsevenementen
Koningsdag Haarlem sloeg van 10 Haarlemse voorjaarsevenementen in 2015 het best aan onder het panel: de helft van de panelleden bezocht dit evenement. De rapportcijfers lopen op van een 7,3 voor de Luilakmarkt tot een 8,1 voor het Herdenkingsconcert op 4 mei.

Zomerevenementen
Haarlem Jazz & More is het meest bezochte zomerevenement. Een derde van het panel bezocht dit festival het afgelopen jaar. Op de tweede plaats staat het Haarlem Cultuur Festival (het meest bezochte onderdeel binnen dit festival is de Open Monumentendagen) en op een nipte derde plek staat Haarlem Culinair. Zij kregen een kwart van het panel binnen de poorten. Ook de zomerevenementen oogsten relatief veel waardering.

Haarlem Cultuur Festival scoorde het hoogst met een 8,0. De tweede plek werd ingenomen door ProefPark Haarlem en Koorbiënnale met beiden een 7,9.

Herfst- en winterevenementen
Het Kerstweekend op en rond de Grote Markt is hèt evenement van Haarlem in de winter en onder het panel het best bezochte herfst- en winterevenement van 2015. Kunstlijn en de Intocht van Sinterklaas volgen op de plaatsen twee en drie.

De evenementen oogsten met een 7,1 of hoger gemiddeld allemaal een gunstige waardering. Voor de Kunstlijn komt het oordeel op een 7,9 uit.

Haarlem Uitagenda op haarlem.nl is het bekendst
Panelleden mochten van vijf media aangeven of ze die het afgelopen jaar hebben gebruikt om te zien welke evenementen in de stad plaatsvinden. Het meest gebruikt is de UITagenda van Haarlem Marketing op Haarlem.nl: 4 van de 10 panelleden bekeken deze, van wie 11% regelmatig. De media krijgen gemiddeld een ruime voldoende van de panelleden die er gebruik van hebben gemaakt n.l. een 7,1 of een 7,2.

Digipanel Haarlem
Deze rapportage geeft de uitkomsten weer van een enquête onder het Digipanel Haarlem over evenementen in de stad. De gemeente Haarlem voert een actief evenementenbeleid. Evenementen zijn belangrijk voor de stad. Om die reden ook ondersteunt de gemeente evenementen facilitair en financieel. Het panel bestaat uit Haarlemmers die zelf hebben aangegeven regelmatig via internet aan korte enquêtes van de gemeente mee te doen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan dit onderzoek is 54 jaar. Bij de interpretatie van de uitkomsten moet hiermee rekening worden gehouden. De vragen richtten zich op het evenementenjaar 2015.

Advertentie