Haarlemse scholieren debatteren in Ridderzaal

0

Kleine Prinsjesdag vertraagt ministerraad

De ministerraad begon deze vrijdagmorgen bij hoge uitzondering een half uur later. Eerst gingen ministers en staatssecretarissen in gesprek met scholieren uit onder meer Haarlem. Zij hadden net in de Ridderzaal gedebatteerd over kinderrechten vanwege UNICEFs Kleine Prinsjesdag. Staatssecretarissen Van Rijn en Dekker nodigden de 16-jarige Koningin van de Jeugd Wiam Abdelnour ter plekke uit voor verder overleg.

Wiam, die bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi van april tot Koningin van de Jeugd was gekozen, las in de Ridderzaal haar zelfgeschreven troonrede voor. Zij nam daarmee het voortouw in een serie debatten tussen scholieren en Kamerleden van vier grote partijen (VVD, PvdA, CDA, SP). Debatteams van acht verschillende middelbare scholen spraken over onderwerpen die jongeren aangaan, zoals geweld in de opvoeding, kinderarbeid of onderwijskansen voor vluchtelingenkinderen. Het Raayland College uit Venray eindigde met de prijs voor het beste debatteam.

Vier scholieren van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam moesten het opnemen tegen het Mendelcollege uit Haarlem in een debat over vrijwilligerstoerisme. Steeds wisselende helpers uit het buitenland doen een weeskind geen goed, betoogde Tijn van het Vossius. “Een kind is geen toeristische attractie.” Al die aandacht is juist leuk, brachten de Haarlemse scholieren daar tegenin. Nine Kooiman schaarde zich achter de Amsterdammers. “Er zit een hele industrie achter het weeshuistoerisme. Verschrikkelijk.

Wiam had haar troonrede, die zij tussen de debatten door voordroeg, zorgvuldig om haar persoonlijke verhaal over discriminatie gevlochten. Op school werd zij veel gepest en daarom had ze zich bij haar benoeming tot Koningin van de Jeugd voorgenomen waar mogelijk uit te spreken tegen racisme. “Luister naar verschillende standpunten, maar vergeet niet waar je zelf staat, laat je niet ompraten als je weet wat je wilt. En het allerbelangrijkste? Behandel anderen hoe jij zelf ook behandeld zou willen worden, hoe verschillend we ook zijn- we zijn allemaal hetzelfde waard.

De inbreng van de kinderen geeft stof tot nadenken, zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) na alle debatten. “Ik zal uw troonrede nogmaals goed lezen en meenemen naar de ministerraad”, zei hij tegen Koningin Wiam. “Heel graag maak ik een afspraak om tijdens uw regeringsperiode verder te praten. Wij praten over kinderen, maar we willen ook met kinderen praten. Dat moet beter, en daarom ben ik blij met deze voortreffelijke troonrede.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)