Interview met Ferrante-vertaalster Marieke van Laake

0

Woensdag 26 oktober 2016

Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben. Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden‘, aldus de Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante.

Ferrante bereikte het grote publiek met haar Napolitaanse romans. Na De geniale vriendin, De nieuwe achternaam en Wie vlucht en wie blijft verschijnt volgende week (11 oktober) het langverwachte en afsluitende, vierde deel van de serie, Het verhaal van het verloren kind.

Het zijn deze Napolitaanse romans, over het vrouwelijk bestaan en over vriendschap en rivaliteit, die Ferrante met bovenstaande uitspraak in en buiten Italië gelijk hebben gegeven. Critici, lezers en boekhandelaren in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Denemarken lopen over van enthousiasme voor de romans van deze auteur, van wie niemand wist wie zij was. Deze week werd de Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante ontmaskerd door journalist Claudio Gatti. Het zou gaan om vertaalster Anita Raja. De uitgever bevestigt, noch ontkent en reageerde met een sec: ‘als iemand anoniem wil blijven, laat diegene dan anoniem blijven.’ Ferrante laat zich dus niet interviewen, maar haar vertaalster Marieke van Laake komt graag uit Frankrijk over om te vertellen over haar bijzondere werk. Zij zal op woensdag 26 oktober om 19.30 uur worden geïnterviewd door Jeroen Vullings bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

Toegang tot de avond bedraagt 5 euro, aanmelden kan via haarlem@athenaeum.nl of 023 5318755.

Evenementen die Athenaeum Boekhandel Haarlem (mede) organiseert in november

Zaterdag 5 en zondag 6 november: Kunstlijn Etalage expositie ‘Er waren zoals we dachten te weten twee werelden – de echte en die andere’.
Grafiek van een aantal Haarlemse kunstenaars waaronder Harm van Ee, Rogier Polman en Michèle Baudet.

Woensdag 9 november: Juliana, Vorstin in een mannenwereld In oktober verschijnt de nieuwe biografie van Jolande Withuis over Juliana. Op uitnodiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Athenaeum Boekhandel Haarlem gaat Withuis op 9 november in gesprek over Juliana en haar biografie met Oranje-kenner Dorine Hermans. Het gesprek wordt geleid door auteur en Juliana fan Gerbrand Bakker.
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: de Bibliotheek Zuid-Kennemerland locatie Centrum, Doelenzaal, Gasthuisstraat 32, 2011XP Haarlem.
Entree: € 10,00.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel Haarlem en via
www.bibliotheekzuidkennemerland.

Zondag 13 november Teylers ontmoet…
Alexander Reeuwijk interviewt 3 auteurs te weten Reinier Spreen over zijn boek Monument voor de quagga, schlemiel van de uitgestorven dieren, Dik van der Meulen over De kinderen van de nacht, over wolven en mensen en Kester Freriks over Het nieuwe vogels kijken, tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen.
Aanvang: 14:00 uur
Entree: € 8,00 voorverkoop en € 10,00 aan de deur
Locatie: Teylers Museum, Spaarne 16, 2011 CH Haarlem Kaarten zijn verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel Haarlem en via www.teylersmuseum.nl.

Woensdag 16 november: Eva Rovers in gesprek met Alexander Reeuwijk over haar boek Boud, Het verzameld leven van Boudewijn Büch Als kind had Büch al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Zijn betoverende verhalen brachten hem naast veel aandacht en interessante vrienden, ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten. Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijk archief, met dozen vol brieven, foto’s en dagboeken. Het werd een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk en fantastisch was als zijn verzameling; een leven dat Büch transformeerde tot een literair spel met feit en fictie en dat hij tot de uiterste consequentie doorvoerde.
Aanvang: 19:30uur
Entree: € 5,00
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem
Aanmelden: 023 5318755 of haarlem@athenaeum.nl.

Donderdag 17 november: 43e april Dolhuys: Dick Swaab over Ons creatieve Brein Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? Vanavond geeft Dick Swaab op al deze vragen het antwoord.
Aanvang: 19:30 uur, entree incl. toegang tot het museum tot 21.00 Reguliere bezoekers: € 10,- Museum-kaarthouders: € 10,- Haarlem pashouders: € 2,- Collegekaart/CJP: € 7,50
Vrienden/Regenten: gratis
Locatie en kaartverkoop:
Het Dolhuys, museum van de geest, Schotersingel 2, Haarlem

Woensdag 23 november: Interview met Rindert Kromhout over Een Mann Rindert Kromhout schreef een (young adult) roman over Klaus Mann en zijn vader Thomas Mann, Klaus Mann was zelf een controversiële schrijver. Als homoseksueel vluchtte hij voor WOII naar Amsterdam en later de US, hij was verslaafd aan heroïne en pleegde zelfmoord op 21 mei 1949 op 33-jarige leeftijd.
Aanvang: 19:30uur
Entree: € 5,00
Locatie: Athenaeum Boekhandel Haarlem
Aanmelden: 023 5318755 of haarlem@athenaeum.nl.

Zondag 27 november: extra 43e april Dolhuys: Douwe Draaisma over Als mijn geheugen me niet bedriegt Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd? Daarover schrijft Draaisma in zijn nieuwe boek en vertelt hij tijdens deze extra 43e april in het Dolhuys.
Aanvang: 14:30 uur, entree incl. toegang tot het museum Reguliere bezoekers: € 10,- Museum-kaarthouders: € 10,- Haarlem pashouders: € 2,- Collegekaart/CJP: € 7,50
Vrienden/Regenten: gratis
Locatie en kaartverkoop:
Het Dolhuys, museum van de geest, Schotersingel 2, Haarlem

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)