Oranje Fonds zoekt maatjes in Noord-Holland

0

Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes in Noord-Holland. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers die iemand een steuntje in de rug bieden.

Omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, staan veel Noord-Hollanders die een maatje nodig hebben op een wachtlijst. Het Oranje Fonds vindt dat daar snel verandering in moet komen en voert daarom vanaf 31 oktober twee weken lang campagne om nieuwe vrijwilligers te vinden. Iedereen die maatje wil worden kan zich aanmelden op www.ikwordmaatje.nl.

Verschillende soorten maatjes
Er zijn in Noord-Holland diverse organisaties die verschillende soorten maatjes zoeken. Bijvoorbeeld maatjes die mensen uit hun sociale isolement halen door samen een kopje koffie te drinken, een museum te bezoeken of te sporten. Maar er zijn ook maatjesprojecten die zoeken naar vrijwilligers die mensen Nederlands leren of die kwetsbare gezinnen ondersteunen.

‘Fantastisch binnenkomen’
Zo is Udo uit Midwoud het maatje van Mark. Mark heeft huiswerkondersteuning nodig. Mark: “Mijn maatje betekent heel erg veel voor me, omdat hij me altijd steunt als ik hem nodig heb. Als ik iets kwijt wil kan ik het altijd tegen hem zeggen.” Udo: “Ik vind maatje zijn heel zinvol en belangrijk. Als ik aanbel, zie ik een grote lach waarmee hij zegt ‘Fijn dat Udo er weer is’. Dat vind ik een fantastische manier om binnen te komen.

‘Onschatbare waarde’
Het Oranje Fonds zet zich sinds 2006 extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vertelt: “Een maatje is iemand die een enorm verschil maakt in het leven van een ander. We horen vaak van maatjes dat zij veel terugkrijgen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen: waardering, vriendschap. Dat maakt maatje zijn zo mooi, beiden ontvang je iets van onschatbare waarde. Op www.ikwordmaatje.nl is er voor iedereen een passend maatjesproject te vinden.