Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

0

Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu tien jaar. Met landelijk al 224 groepen waar 10.000 ondernemers aan meedoen. Regio Haarlem krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 17 november.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.

Lokaal initiatief
Lokale initiatiefnemers voor deze informatiebijeenkomst zijn ondernemers Cindy Boekhoorn en José Molenaar. “Wij vinden we het Broodfonds een prachtig alternatief voor de reguliere AOV verzekering. De solidariteit die er aan ten grondslag ligt, het lage financiële risico en de zelf te bepalen van je schenkingsniveau, maakt dat het goed is om aangesloten te zijn bij een Broodfonds.”, aldus Cindy. José vervolgt: “Het Broodfonds geeft ook mensen die een beperking of een chronische aandoening hebben de ruimte om deel te nemen. Ondernemers die vaak al jarenlang een onderneming drijven zonder ziek te worden, maar bij een reguliere verzekeraar zijn uitgesloten.

Hoe het werkt
Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Broodfonds informatieavond regio Haarlem
De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl.
tijdstip: donderdag 17 november (19.00 uur inloop) start 19:30 uur
locatie: STOFLAB, Hendrik Figeeweg 5L, Haarlem
entree: aanmelden via cindy@cinsynergy.nl