Shakespeariaans travestiecircus trekt door de lage landen

0

Ten tijde van Shakespeare werden alle rollen, ook de vrouwenrollen, door mannen gespeeld. Dit gegeven wordt in zijn komedie Driekoningenavond gretig uitgebuit. De Theatertroep brengt vanaf januari Driekoningenavond/Twelfth Night of: zie zelf maar. In deze eigentijdse versie van het stuk draait de Theatertroep alles nog verder door; mannen worden vrouwen en vrouwen worden mannen. Ervan overtuigd dat 2017 wel wat depolarisatie kan gebruiken is in deze voorstelling niets wat het lijkt en lijken uitersten inwisselbaar.

Al een aantal jaar maakt de Theatertroep furore op Theaterfestival de Parade, waar het tienduizenden bezoekers trakteerde op Vaudeville: acts, sketches, liedjes en dansjes. Een programma dat volgens de Parade “gelaagd, toegankelijk, intelligent, scherp, poëtisch, onvoorspelbaar, aantrekkelijk en onweerstaanbaar onderhoudend” is. Driekoningenavond/Twelfth Night of: zie zelf maar wordt ook zo’n uitbundig Vaudeville programma, waarin keer op keer de theaters van de Lage Landen worden omgetoverd tot plekken waar gedanst, gelachen, gedronken en gedacht wordt:

Gestruikel over rokken en gebuitel over stokken, goedgevulde glaasjes, met als gevolg goedgevulde blaasjes, doorschijnende zijde en changeantzijde, maar geen bezoek van gene zijde, mannen die mannen spelen die spelen dat ze vrouwen zijn, een huichelachtige vossenwelp, wat puriteinenzwijnen, een wijze dwaas en heel wat dwaze wijzen.

Driekoningenavond/Twelfth Night of: zie zelf maar gaat op 13 januari 2017 in Première in Theater Frascati (Amsterdam) en heeft zijn Belgische première op vrijdag 27 januari 2017 in Monty Kultuurfaktorij (Antwerpen).

Info
22 en 23 maart 2017, Toneelschuur, Haarlem