Groen, groener groenst! Wie wint de Groene Mug Bokaal 2017?

0

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland is genomineerd voor de Groene Mug Bokaal. Samen met Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Teylers Museum, Patronaat, Toneelschuur, Frans Hals Museum, Hart en het Noord-Hollands Archief maakt de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kans om tot dé duurzame onderneming van 2017 in Haarlem te worden uitgeroepen.

De Haarlemse culturele partners hebben in 2015 een intentieverklaring getekend waarin zij verklaren zich blijvend in te zetten om de belasting van het milieu, de leefomgeving en de maatschappij te beperken en waar mogelijk zelfs een positieve bijdrage daaraan te leveren.

Eerste Bibliotheek met een Green Key certificering in Nederland
De acht culturele instellingen zijn samen genomineerd, mede omdat ze in 2015 en 2016 allemaal een Green Key certificering hebben bemachtigd, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Allen hebben besparende en duurzame aanpassingen verricht op onder andere het gebruik van water en energie. De uitgifte van water bij tappunten is gereguleerd, er wordt op een aantal plaatsen gebruikgemaakt van bewegingsmelders en van groene energie. Maar ook op het gebied van afvalscheiding, fair trade en het gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen hebben de instellingen grote vorderingen gemaakt.

Themajaar: Haarlem Plasticvrij
Het woord ‘blijvend’ in de intentieverklaring is aanleiding geweest om begin 2017 een vervolgproject te starten: Haarlem Plasticvrij. Niet alleen de bezoekers van de instellingen worden erbij betrokken, maar ook meer partijen uit Haarlem, waardoor we niet meer spreken van een project van alleen de culturele partners. Circus Circulair, Dopper, De Groene Mug, Natuur- en Milieueducatie, Spaarnelanden en De Vishal zijn ook aangehaakt bij dit project. Nieuwe partners, zoals de horeca en het MKB, zijn welkom!

Haarlem Plasticvrij
Haarlem Plasticvrij wil een beweging op gang brengen waarin de Haarlemmer steeds minder producten van plastic gaat gebruiken. Gedurende het jaar wordt er regelmatig een activiteit georganiseerd gerelateerd aan dit onderwerp, waardoor steeds weer de aandacht wordt gevestigd op dit onderwerp.

Haarlem Klimaatneutraal in 2030
Dit project met een looptijd van één jaar is opgehangen aan het hogere doel: Haarlem Klimaatneutraal in 2030.

Stem op cultureel Haarlem
De Groene Mug Bokaal gaat naar de onderneming die de meeste stemmen van het publiek krijgt. 13 februari wordt de uitslag bekendgemaakt.

Stemmen kan tot en met 6 februari 2017 via www.degroenemug.nl.

Voor meer informatie: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.