Documentaire over Fotograaf Robert Frank in de Filmschuur

0

Inleiding door Manique Hendricks

Op zondag 19 maart om 10:15 uur is de documentaire ‘Don’t Blink – Robert Frank’ te zien in de Filmschuur, in het kader van de serie Cracking the Frame. Manique Hendricks, conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam, geeft een inleiding bij de film.

Een persoonlijk portret van een gecompliceerde en getroebleerde fotograaf

Zelfs zijn vrienden zeggen dat hij een moeilijk mens is, fotograaf en filmer Robert Frank. De nu 91-jarige Frank is wars van in zijn ogen onterechte aandacht, wil tot op de dag van vandaag niets weten van rijkdom en faam. Frank, vooral bekend geworden van zijn baanbrekende fotoboek ‘The Americans’ (1958), waarin hij met een kritische blik het alledaagse leven in Amerika in beeld bracht, heeft altijd meer belang gehecht aan de expressie van zijn gevoelens dan aan technische vaardigheden. Dat leverde hem de bijnaam ‘dichter’ onder fotografen op. Hij geldt ook als een cultfiguur, die van dichtbij de Beat Generation heeft gevolgd en in beeld heeft gebracht.

Regisseur Laura Israel heeft jarenlang Franks films gemonteerd. Zij is een van de weinigen met wie hij een goede band heeft en met wie hij op vertrouwelijke voet staat. Dat resulteert in een uiterst persoonlijk portret van een even gecompliceerde als getroebleerde kunstenaar.

Filmschuur eXtra
De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding van Manique Hendricks. Zij behaalde in 2015 haar bachelor kunstgeschiedenis met een scriptie over post-internetkunst. Tijdens haar master museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit was ze meer dan een jaar werkzaam als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam en assisteerde zij de conservator fotografie bij de totstandkoming van de overzichtstentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera.

De inleiding start om 10:15 uur, de documentaire wordt aansluitend vertoond.

Cracking the Frame
Onder de noemer Cracking the Frame vertoont de Filmschuur maandelijks veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. Eerder waren o.a ‘Bolshoi Babylon’ en ‘Koudelka – Shooting Holy Land’ te zien.

NB. Don’t Blink – Robert Frank is Engels gesproken, niet ondertiteld.
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.filmschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa van de Filmschuur, Lange Begijnestraat 9 in Haarlem.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)
Delen maar! :)
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •   
 •  
 •  
  3
  Shares