Subsidie en tips meeuwenoverlast

0

Bekend is dat meeuwen vanaf eind maart op zoek gaan naar een geschikte plek om te broeden. Belangrijk is dan ook om nu in actie te komen! Haarlemmers die overlast ondervinden op hun dak en dit willen beperken kunnen hiervoor een subsidie krijgen.

Kom nu in actie!

Voor het plaatsen van meeuwenwering wordt een maximale bijdrage van 350 euro verstrekt. Voor het dompelen van pas gelegde eieren in maisolie bedraagt de tegemoetkoming 100 euro. Voorwaarde is wel dat de meeuwenwering en het nestbeheer worden gedaan door een door de gemeente gecontracteerd bedrijf. Meer over deze subsidies, tips en slimme buurtinitiatieven staan op www.haarlem.nl.

Voorkomen is beter dan…
Meeuwen zijn vanaf eind maart op zoek naar een plek om te broeden. Vooral platte daken, dakkapellen en half schuine daken vinden ze een geschikte plek. Het spannen van vogelnetten of aanbrengen van zogenaamde vogelpinnen door een gecertificeerd bedrijf is de meest effectieve manier om te voorkomen dat meeuwen gaan broeden op het dak. Dit moet wel gebeuren voordat meeuwen zich daar gaan nestelen. De kosten voor meeuwenwering zijn afhankelijk van het soort dak en het oppervlak. Maximaal 350 euro van de kosten worden vergoed.

Meeuwen zijn door de wet beschermd. Dat betekent dat de mogelijkheden voor gemeenten om maatregelen te nemen tegen de overlast beperkt zijn. Wel hebben de gemeenten Haarlem, Alkmaar en Leiden een speciale ontheffing gekregen om nestbeheer toe te passen. Voorwaarde is dat het aantal meeuwen hierdoor niet vermindert. Haarlem past dit jaar nestbeheer toe waarbij pas gelegde eieren in maisolie worden gedompeld, waardoor deze niet uitkomen. De gemeente heeft hiervoor een gecertificeerd bedrijf gecontracteerd. De kosten zijn per bezoek 125 euro waarvan 100 euro wordt vergoed.

Buurtinitiatieven
Er zijn ook goedkopere methoden. Buurtinitiatieven zoals de ‘vlaggetjesactie’ van de facebookpagina ‘Stop meeuwenoverlast Kleverparkbuurt’ of het doen van een oproep via BUUV.nl, voor hulp bij het schoonmaken en schoonhouden van het dak bijvoorbeeld. Deze informatie, andere buurtinitiatieven, tips en wat je moet doen om subsidie te krijgen, zijn te vinden op de website van de gemeente Haarlem. Daar kunnen Haarlemmers tevens het hele jaar melding doen wanneer zij meeuwenoverlast ervaren in hun buurt.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)