44% van de ouders maakt zich zorgen over mediagebruik van hun kind

0

Nieuwe MediaDiamant van Mediawijzer.net helpt ouders bij mediaopvoeding

Voor de meeste ouders (92%) is het verstandig omgaan met media een standaard onderdeel van de opvoeding geworden, net zoals gezond eten en voldoende beweging dat is. Nu steeds meer ouders zich bewust worden van hun rol in mediaopvoeding, zien zij ook beter de risico’s in. 44% van de ouders maakt zich weleens zorgen over het mediagebruik van hun opgroeiende kinderen, bijvoorbeeld over de tijd die zij eraan besteden en de content die zij krijgen voorgeschoteld. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Mediawijzer.net*.

In het onderzoek geven bijna vier op de tien ouders aan hulp te kunnen gebruiken bij de mediaopvoeding. Daarom lanceert Mediawijzer.net de MediaDiamant, ontwikkeld door Nederlandse experts in mediaopvoeding. De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

De MediaDiamant helpt ouders om hun opgroeiende kinderen op een bewuste, plezierige en veilige manier met media om te leren gaan. “Mediaopvoeding kun je vergelijken met je kind leren fietsen”, zegt Krista Okma, opvoedexpert en een van de ontwikkelaars van de MediaDiamant. “Op een lege parkeerplaats fietst je kind voor het eerst zonder zijwieltjes. Zodra je merkt dat hij jouw hand op zijn schouder niet meer nodig heeft, laat je hem gaan. In de loop der jaren laat je je kind steeds verder fietsen. Eerst samen, later alleen. Met mediaopvoeding is het net zo. Je leert je kind op een verstandige manier media te gebruiken door op jonge leeftijd samen de mogelijkheden te ontdekken en hem of haar stap voor stap meer ruimte te geven.

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen:

 • Plezier: Aan media beleven kinderen op verschillende manieren plezier, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame content of door creatief bezig te zijn met media.
 • Veiligheid: Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn of tot risico’s leiden. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je kind media veilig kan gebruiken.
 • Samen: Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier en veiligheid. Als ouder houd je zicht op wat je kind te zien krijgt en worden de media-ervaringen iets om samen te delen.
 • Inhoud: Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, kennis en het ontwikkelniveau van kinderen, er aantrekkelijk uitzien en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.
 • Balans: Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden, en waar de grens ligt. Hier zijn geen officiële richtlijnen voor: het is vooral belangrijk dat media één van de, dus niet de enige, activiteiten is waar je kind dagelijks mee bezig is.

Highlights uit het onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat ouders met name moeite hebben met de volgende aspecten van de mediaopvoeding:

 • 43% van de ouders is bang dat hun kind in contact kan komen met mensen die kwaad in de zin hebben.
 • 40% van de ouders vindt het lastig dat hun kind ongeschikte content kan tegenkomen.
 • 38% van de ouders is bang dat hun kind teveel tijd besteedt aan media.
 • 28% vindt het lastig dat hun kind zich verveelt als hij of zij geen media kan gebruiken.
 • 22% van de ouders heeft moeite om zelf het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door de smartphone tijdens het eten niet op tafel te hebben liggen. Bij ouders van jongere kinderen vindt zelfs 31% dit lastig.
 • 22% van de ouders maakt zich zorgen over veilig internetgebruik, waaronder de online privacy van hun kind.
 • Voor 18% van de ouders is het maken van goede afspraken met hun kind over mediagebruik lastig.
 • 15% van de ouders is bang dat afleiding door sociale media van invloed is op de schoolprestaties van hun kind. Bij ouders van kinderen in de leeftijd tussen 13 tot 18 jaar is dit zelfs 28%.
 • 13% van de ouders vindt het vervelend dat hun kind eindeloos zeurt om media. Bij ouders van jonge kinderen is dit zelfs 21%.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien ouders hulp kunnen gebruiken bij mediaopvoeding, bijvoorbeeld via de MediaDiamant. Ouders geven aan dat zij tips en adviezen prettig vinden omdat zij zelf nog onvoldoende hebben nagedacht over hoe zij de mediaopvoeding willen aanpakken, nieuwe inzichten willen opdoen en verwachten dat zij bij het opgroeien van hun kind tegen nieuwe aspecten van de mediaopvoeding aanlopen. Op de website www.mediawijsheid.nl/mediadiamant kunnen ouders de MediaDiamant vinden, inclusief concrete tips die helpen bij de mediaopvoeding.

* Onderzoeksverantwoording: Online onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder 1.060 Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 1 tot 18 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd in februari 2017.