De Nieuwe Bavo Bloeit

2

21 tot en met 23 april

Na de eerdere succesvolle edities van ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’ maakt de Haarlemse kathedraal zich voor de derde keer op voor een betoverend schouwspel! Deze keer heeft Ingeborg Kemperman – meesterbinder en docente Bloemsierkunst aan het WellantCollege in Rijnsburg de leiding over het bloemwerk in de Basiliek met in de koepel een waterval van bloemen als hoogtepunt.

In totaal worden er bijna 50.000 bloemen van verschillende soorten voor het evenement verwerkt in de kapellen, op altaren, koepel en op kandelaars en banken. De bloemcreaties worden merendeels ontworpen en vervaardigd door 60 studenten Bloemsierkunst die hun afstudeeropdracht tijdens het evenement vervullen.

Inspiratiebron voor dit bloemenevenement zijn de vele florale motieven die architect Joseph Cuypers (1861-1949) verwerkte in het gebouw. Ook de toonaangevende kunstenaar Jan Dibbets heeft zich bij zijn ontwerpen van de nieuwe glas-in-loodramen laten inspireren door bouwmeester Jos Cuypers net als kunstenaar van het jaar 2017, Marc Mulders.

Reacties eerdere edities waren: “Magnificant! Geweldig idee! Volgend jaar weer! Sehr schön! Fantastisch! Schitterende combinatie van architectuur en bloemsierkunst!

Programma
Dit jaar vinden er tijdens De nieuwe Bavo Bloeit twee concerten plaats. Donderdagavond is het openingsconcert met een gevarieerd programma van o.a. Meisjes met de Wijsjes en zaterdagavond treedt het fameuze Engelse koor Chichester Cathedral Choir op. Voor beide concerten geldt: aanvang 20:00.

Avondopenstelling en avondtorentocht
Ook op vrijdagavond is een bezoek aan De nieuwe Bavo Bloeit de moeite waard. In de kathedraal zijn de bloemcreaties dan prachtig aangelicht. Extra bijzonder is het beklimmen van de (mannen) toren dat ‘s avonds wordt georganiseerd. De invallende duisternis staat garant voor een prachtig uitzicht over de stad.

Koepeltochten, Kathedrale Rondleiding & KathedraalMuseum
Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er de hele dag door rondleidingen langs de hoogtepunten van de Nieuwe Bavo. Bijzonder zijn verder de doorlopende koepeltochten: via de slakkenhuistrap en diverse doorgangen komt u op het hoogst mogelijke punt in de koepel van waaruit een fenomenaal uitzicht is op de Bloemenwaterval in de kathedraal. In het museum is de nieuwe expositie ‘Ridder en Mysticus’ over het werk van Han Bijvoet te bezichtigen.

Kinderactiviteiten
Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er leuke kinderactiviteiten. Aan een grote tafel kunnen kinderen hun eigen ketting of armbandje van bloemen maken.

Het volledige programma, openingstijden en entreekosten is te vinden op
www.denieuwebavobloeit.nl en facebook.com/denieuwebavobloeit/.

2 REACTIES

Comments are closed.