Programma Pletterij mei

0

Het programma van de Pletterij voor mei 2017 ziet er als volgt uit:

wo 3 mei 14.00 uur Film: Haarlem in Oude Filmbeelden 6
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze middag staat geheel in het teken van unieke beelden van onze stad, waaronder de opening van speeltuin Elba en speeltuin Zaanen in Haarlem Noord, productie van karnemelkzeep, Hollandse nieuwe, feestelijke intocht van Sinterklaas uit 1933, Haarlem in oorlogstijd, de blauwe tram en nog veel meer.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50 (uitverkocht)

wo 3 mei 20.00 uur Muziek Carate Urio Orchestra
Carate Urio Orchestra was een droom van Joachim Badenhorst: om een groter ensemble op te starten met een breed instrumentaal klankpalet en waar met verschillende uiteenlopende stijlen kan geëxperimenteerd worden. Een soort van muzikaal laboratorium. Dankzij verscheidene mysterieuze en miraculeuze factoren werd Carate Urio Orchestra een realiteit. Mede door het succes van de debuut cd ‘Sparrow Mountain’ (KLEIN, 2013) is de groep zich verder blijven ontwikkelen. Verschillende tournees (in Europa en de Verenigde Staten) volgden. In 2016 kwamen de albums ‘Lover’ (KLEIN) en ‘Ljubljana’ (Cleanfeed) uit. Op 3 mei 2017 zal Carate Urio Orchestra hun nieuwe album ‘Garlic & Jazz’ voorstellen, dat uitkomt op vinyl.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

wo 10 mei 14.00 uur Film: The Seven Year Itch (1955) – Billy Wilder
Inleiding: Lenie Peetoom
Juist als Ewells vrouw met vakantie gaat wordt Marilyn zijn bovenbuur vrouw. Marilyn is verrukkelijk als dom blondje met meer natuurlijke gaven dan hersens in deze klucht van George Axelrod. Deze film bevat de beroemde scene, waarin Marilyns jurk opwaait boven het rooster.’

do 11 mei 20.00 uur: Doculab The Bonfire Monologues (2017) – Dan Geesin
Dan Geesin vertoont zijn film-reeks “The Bonfire Monologues”. De voorstelling bestaat uit de vertoning van de gelijknamige documentaire(bestaande uit 5 korte delen), gevolgd door een kort optreden van de filmmaker op zijn draagbaar harmonium, waarbij hij muziek uit de film vertolkt. Na afloop vindt er een nagesprek plaats, waarbij het publiek vragen kan stellen aan Geesin.
“The Bonfire Monologues” is een reeks korte, droogkomische documentaires waarin tweevoudig Gouden Kalf-winnaar Geesin onderzoekt wat zijn positie is als kunstenaar in de huidige maatschappij. Hij gaat om die reden op zoek naar publiek op ongebruikelijke plekken. Zo probeert hij een bijdrage te leveren aan de actuele discussie over asielzoekers door een van zijn harmoniums te schenken aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Hij verrast bezoekers van IKEA en medewerkers van het Google-kantoor in Amsterdam met kritische liedjes die hij over deze multinationals heeft geschreven.
Dat levert komische maar soms ook pijnlijke confrontaties op, zeker wanneer Geesin niet met open armen wordt ontvangen.
Toegang: € 5,00, jonger dan 25 jaar: € 3,00

za 13 mei 20.00 uur Muziek: Singer Songwritersfestival Rebels Without a Clue III
Singer-songwriter festival: Rebels Without a Clue III is een samenstel van oud en jong, maar bij alle artiesten staat de muzikaliteit voorop. Gastheer en samensteller: Maarten Veldhuis.
Laat je verrassen door de contrasten op deze avond.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

ma 15 mei 20.30 uur Muziek: Plan Kruutntoone
Plan Kruutntoone, trio uit Groningen, rauw maar kwetsbaar. Bas Alblas: (contra-)bas,
Hans Visser: gitaar, banjo en zang en Chris Muller: slagwerk. Op 16 mei komt het nieuwe album ‘wat doen de handen’ uit. De muziek op de plaat is geschreven voor Plan Kruutntoone’s eigen instrumentarium (slagwerk, bassen, zelfbouwbanjo en gitaar) en voor strijkkwartet. Het resultaat is soms verstild en open, soms hard, dwingend en herhalend. Verbindend zijn daarbij niet alleen het notenmateriaal, maar ook de vervreemdende tekstfragmenten van onder andere Beckett.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

wo 17 mei, 14.00 uur Film: Two Women (1960) – Vittorio de Sica
Inleiding: Lenie Peetoom
Moeder en dochter reizen na een bombardement op Rome naar hun geboortedorp in de bergen van Noord Italië en vinden barbaarsheid en verschrikking op hun weg. Sophia Loren vertolkt de rol van haar leven als de moeder die niet kan beletten dat de oorlogsravages ook de onschuld van haar dochter vernietigen.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar €1,50

wo 17 mei, 20.00 uur Debatcafé
Een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. Debat o.l.v. Erwino Ouwerkerk en Annemieke Windt.
Toegang: € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

do 18 mei 20.30 uur Muziek: Pletterij Impro Sessie
De Pletterij Impro-Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

zo 21 mei 16.00 uur Pletterij Talkshow
Deze aflevering in de serie De serie talkshows over zingeving gat over chaos. De serie wordt georganiseerd door Atheneum Boekhandel, de Wereldkeuken, stadsdominee Tom de Haan en de Pletterij. Kijk op de website voor actuele informatie.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

di 23 mei 20.30 uur Muziek: Valentin Clastrier en Steven Kamperman
‘Levende legende’ Valentin Clastrier wordt wereldwijd gezien als de uitvinder van de moderne draailier: in zijn handen is het traditionele bourdoninstrument uitgegroeid tot een virtuoze klankmachine. Zijn spel is vol verrassingen, net als zijn carrière: van gitarist bij Jacques Brel tot een jarenlange samenwerking met Europese jazztoppers als Louis Sclavis, Michel Godard en Michael Riessler.
Klarinettist, componist en crossover wizard Steven Kamperman was tot 2012 vooral bekend van zijn Turks-Nederlandse ensemble Baraná, waarmee hij van Mexico tot Siberië te horen was. In zijn gloedvolle spel openbaren zich een achtergrond in de jazz en een speciale liefde voor modale muziek.
Met bezwerende bourdontonen en dwingende ritmes als basis, verweven Clastrier en Kamperman chromatische melodieën met fabuleuze geluiden en intense improvisaties tot een verrassend geheel. Een spectaculair duo dat asfalt doet smelten!
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

wo 24 mei 14.00 uur Film: The Thief of Bagdad (1941) – Ludwig Berger, Michael Powell, Thom Welan
Inleiding: Lenie Peetoom
Een opmerkelijke sprookjesfilm over Sabu die de slechte tovenaar Conrad Veidt uitschakelt in een Duizend en een Nacht verhaal met ongelooflijke Technicolor effecten. Rex Ingram is schitterend als geest in de fles.
Toegang € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

wo 24 mei 20.00 uur Tegenlicht Meet Up Haarlem (onder voorbehoud)
De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers. Kijk op de website voor actuele informatie.
Toegang: vrijwillige bijdrage

vrij 26 mei 20.30 uur Muziek: Xavier Pamplona 7
Xavier Pamplona 7 werd in 2016 opgericht door contrabassist Raoul van der Weide en reflecteert belangrijke invloeden van componerende improvisatoren en hun ensembles waar hij deel van uitmaakt(e). Invloeden die hij graag doorgeeft and een jongere generatie begaafde instrumentalisten
en improvisatoren.
Naast impro-compositorische invloeden is ook materiaal uit de jazz traditie verweven in het repertoire – via ‘traces/insertions’ – kleine hommages in de vorm van uitgebouwde mini citaten, quasicitaten dan wel toespelingen die ieder moment binnen een collectieve improvisatie kunnen
worden ingezet en op die manier een tweede creatieve dimensie aan de improvisatie toevoegen…
Deze bouwstenen bieden de mogelijkheid de traditie te verbinden met voortschrijdende inzichten en praktijken binnen het spectrum van de actuele geimproviseerde muziek. Concrete voorbeelden van deze ‘traces/insertuons’ verwijzen naar Steve Lacy, Charles Mingus, Leroy Vinegar, Horace Silver,
Oscar Pettiford, Ahmad Jamal, Thelonious Monk.
De bezetting van het Xavier Pamplona Ensemble is bepaald door de individuele specifieke kwaliteiten van de musici: hun ondogmatische percepties, flexibele instrument beheersing en gedeelde muzikale voorliefdes van deze jonge getalenteerde musici in opkomst.
Toegang € 10,00/tot 25 jaar € 7,50

di 30 mei 14.00 en 20.00 uur: Film Haarlem in oude beelden 6 reprise
Op dinsdag 30 mei zijn er twee voorstellingen van de reprise van Haarlem in Oude Filmbeelden 6, één om 14.00 uur en één om 20.00 uur. In deze herhaling van 3 mei weer unieke beelden van onze stad, waaronder de opening van speeltuin Elba en speeltuin Zaanen in Haarlem Noord, productie van karnemelkzeep, Hollandse nieuwe, feestelijke intocht van sinterklaas uit 1933, Haarlem in oorlogstijd, de blauwe tram en nog veel meer.
Toegang €3,00/ tot 25 jaar € 1,50

wo 31 mei 14.00 uur Film : Madame Bovary (1991) – Claude Chabrol
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze verfilming van Gustave Flaubert`s 19e eeuwse roman Madame Bovary door Claude Chabrol wordt beschouwd als een van de mooiste en mee
st getrouwe. Isabelle Huppert weet als geen ander de dromen en verlangens van Emma naar romantische liefdes en een leven in weelde gestalte te geven.
Toegang € 3,00/tot 25 jaar € 1,50

Info
Pletterij, Langestock  Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.