Duizenden mensen de straat op voor socialer Nederland

0

Duizenden mensen gaan deze week de straat op voor een mooier en socialer Nederland. Zo’n 1200 verenigingen en stichtingen in heel het land doen van 6 t/m 10 juni mee aan de derde landelijke Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten kunnen zij hun eigen organisatie draaiende houden én steunen zij sociale projecten in hun provincie. Koning Willem-Alexander, beschermheer van het Oranje Fonds, bezoekt vandaag op de eerste dag van de collecte een van de deelnemers: Stichting Hart van Oudkarspel.

Toen bepaalde vormen van zorg verdwenen uit het Noord-Hollandse dorp, de eenzaamheid toenam en verenigingen geen vaste plek meer konden vinden, besloten de oprichters van Stichting Hart van Oudkarspel dat het tijd was voor actie. Zij redden het oude schoolgebouw van de sloop en stichtten hier Het Behouden Huis: een huiskamer waar iedereen welkom is, waar verenigingen onderkomen vinden en tal van activiteiten voor jong en oud georganiseerd worden.

Belangrijke bijdrage
Voor verenigingen en stichtingen als Hart van Oudkarspel is het niet altijd makkelijk om de begrotingen rond te krijgen. Zij zijn afhankelijk van contributies of donaties. Het Oranje Fonds vindt dat zij ieder op hun eigen manier een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving. Of het nu gaat om een dorpshuis, Voedselbank of een sportclub: al deze organisaties brengen mensen samen, worden gerund door vrijwilligers en zorgen zo dat ons land mooier en socialer wordt. De Oranje Fonds Collecte is er om hen op een laagdrempelige manier steun te bieden.

Opbrengst
Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan hun doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra’s doen voor de doelgroep of voor de vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is.

Iedere euro goed besteed
Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.