500 jaar ziekenzorg in Haarlem en Zuid-Kennemerland

0

Een kwakzalver die een wondermiddeltje voorschrijft, een gasthuis waar de zorg niet verder gaat dan tweemaal daags een maaltijd en hoge sterftecijfers vanwege gebrek aan hygiëne. Zo was de ziekenzorg lang geleden. Sindsdien is er veel veranderd en Museum Haarlem laat zien hoe die ontwikkeling in Haarlem en omgeving is gegaan. En welke dingen nog steeds het zelfde zijn, zoals de rol van de familie.

Eeuwenlang waren ziekenhuizen vooral de plaats om te sterven en minder om beter te worden. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd er op medisch gebied grote vooruitgang geboekt en ontdekt men het belang van hygiëne. In Nederland groeit de overheidsbemoeienis met de zorg en maken ziekenfondsen de zorg betaalbaar. In de regio Haarlem zijn er zelfs vijf ziekenhuizen: St. Elisabeths Gasthuis, Diaconessenhuis, de Deo, Mariastichting en het Zeewegziekenhuis.

Grote stappen
De echte ontwikkeling van de zorg vindt plaats vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw en dat zorgt voor een enorme groei in medisch specialismen. De kosten voor de zorg stijgen echter ook enorm en in de jaren zeventig leidt dit weer tot samenwerking en fusies. De laatste fusie is uit 2015 en sindsdien kent de regio Haarlem nog maar één ziekenhuis: het Spaarne Gasthuis.

Van middeleeuwse tot hedendaagse mantelzorg
De expositie in Museum Haarlem belicht de ontwikkelingen van de ziekenzorg in de afgelopen eeuwen in Haarlem en omgeving. Zo dacht de middeleeuwer dat hij door God gestraft werd als hij ziek werd. Had hij geld, dan kon hij de arts bij hem aan huis laten komen. Familie en vrienden speelden bij het beter worden een grote rol. Ziekenhuizen waren er alleen voor de armen. Tegenwoordig is de zorg zo geregeld dat het aantal ligdagen in het ziekenhuis zo beperkt is dat ook nu weer een groot beroep op familie en vrienden wordt gedaan.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 500 jaar ziekenzorg in Haarlem en Zuid-Kennemerland is te zien van 24 juni 2017 tot en met 7 januari 2018 in Museum Haarlem. Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag t/m maandag 12.00-17.00 uur. Op www.museumhaarlem.nl kunt u ook de activiteiten vinden die in het kader van de expositie worden georganiseerd.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)