Haarlem gaat Aardgasloos

0

Het eerste aardgasloze nieuwbouwproject van Haarlem wordt DSK2. GroenLinks Haarlem ziet daarmee haar motie van begin dit jaar uitgevoerd.

Met de voorgenomen verkoop van het DSK2 Kavel aan het van Zeggelenplein in Haarlem Oost, gaat een grote wens van GroenLinks Haarlem in vervulling: De realisatie van de eerste aardgasloze woningen in Haarlem.

GroenLinks Haarlem raadslid Robbert Berkhout: “Dit is een geweldige stap. We hebben er al langere tijd voor gepleit om nieuwbouwwoningen in Haarlem toekomstbestendig en dus aardgasloos te gaan bouwen en hebben hier begin dit jaar een motie over ingediend. Het is mooi om te zien dat het nu ook echt gaat gebeuren. We wisten dat het kan, we weten dat het moet, het is ontzettend mooi dat het nu ook gebeurt!“.

Op het desbetreffende kavel zullen 13 duurzame grondgebonden woningen gebouwd gaan worden. Voor hun verwarming zullen deze woningen gekoppeld worden aan een zogenaamde WKO-installatie. Dit staat voor Warmte Koude Opslag en is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude in de bodem op te slaan. Er is al eerder een WarmteKoudeOpslag in de Martin Luther King-school gerealiseerd. De woningen worden verder ‘all electric’ en daarmee gasloos. Hierdoor wordt voldaan aan de raadsbreed aangenomen motie ‘gasloos bouwen’.

Hiermee zet Haarlem een forse stap in de goede richting als het gaat om de zogenaamde ‘energietransitie’. Nederland zal de komende jaren afscheid gaan nemen van fossiele brandstoffen zoals aardgas.

Overigens is het feit dat de aanbesteding is gewonnen door de projectontwikkelaar die het hoogst scoort op duurzaamheid uniek voor de gemeente Haarlem. Niet eerder was duurzaamheid bepalender dan prijs, bij een aanbestedingsprocedure. En dat is goed nieuws gezien de forse woningbouwopgave in Haarlem de komende jaren.

De bouw van de woningen aan het van Zeggelenplein start naar verwachting op 1 januari 2018 en is 1 augustus 2018 afgerond.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)