Haarlemse veteranen komen bijeen op Veteranendag

1

Zaterdag 24 juni vindt in Den Haag de landelijke Veteranendag plaats. De Nederlandse voormalige militairen die in het buitenland hebben gediend onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties staan die dag centraal.

Voorafgaand aan het middagprogramma in Den Haag komen circa tachtig Haarlemse veteranen bijeen in het stadhuis van Haarlem. Een deel van de veteranen die op zaterdag 24 juni bijeen komen, heeft in de periode 1946-1949 gediend in voormalig Nederlands-Indië. Maar ook enkele aanzienlijk jongere militairen die nog betrekkelijk kort geleden deelnamen aan een vredesoperatie, zoals die in het voormalige Joegoslavië en Irak, zijn in het stadhuis aanwezig.

Ook voormalige militairen die actief waren voor de VN-operatie UNIFIL behoren zaterdag 24 juni tot de aanwezige veteranen. Van 1979 tot 1985 vormde deze VN-vredesmacht een bufferzone tussen Libanon en Israël. Nederland leverde met totaal meer dan 9.000 veelal dienstplichtige militairen een belangrijke bijdrage aan UNIFIL. UNIFIL was één van de VN-vredesmachten die in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede kregen toegekend. In het kader hiervan heeft de Minister van Defensie onlangs een speciaal draaginsigne ingesteld. De Nederlandse regering brengt daarmee haar waardering over voor de grote inzet van deze Nederlandse oud-militairen.

Tijdens de bijeenkomst in het stadhuis op zaterdag 24 juni reikt burgemeester Jos Wienen het draaginsigne uit aan de aanwezige voormalige UNIFIL-militairen.

1 REACTIE

  1. Eindelijk ook in Haarlem erkenning voor de Veteraan.
    56 jaar na thuiskomst eerste viering.
    Met dank aan Burgemeester.
    Mooie bijeenkomst.
    Met Vr Gr A.H.F. Goebert

Comments are closed.