Drie informatieve avonden bij Sociëteit Vereeniging

0

Dementie … en dan?

Sociëteit Vereeniging en het Spaarne Gasthuis slaan de handen ineen voor een drieluik over dementie. De bijeenkomsten geven achtereenvolgens achtergronden over de ziekte, de ontwikkelingen rond genezing en zorg en de ethische en praktische kanten van een eventueel zelf gekozen levenseinde.

In Nederland leven ongeveer 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000. Mensen worden immers steeds ouder. En met de leeftijd neemt de kans op dementie toe. Niet alleen voor de patiënt zijn de gevolgen groot. Dat geldt zeker ook voor familie en omgeving. Bijna iedereen heeft direct of op enige afstand met dementie te maken. Staatssecretaris Van Rijn wil het besef en het begrip van de samenleving voor dementie vergroten. Het Spaarne Gasthuis vindt het belangrijk bij te dragen aan dit doel.

Verschillende invalshoeken
Tijdens drie bijeenkomsten wordt dementie vanuit diverse invalshoeken belicht op donderdag 5, 19 oktober en 16 november.

  • Donderdag 5 oktober: Wat is dementie, hoe ontstaat het, wat gebeurt er in het brein?
    Een geriater en een neuroloog van het Spaarne Gasthuis vertellen. Ook komen een patiënt en een huisarts aan het woord. De avond is omlijst met passende filmfragmenten.
  • Donderdag 19 oktober: Is dementie te genezen en hoe werkt de zorg?
    Professor dr. Philip Scheltens (VUmc Alzheimercentrum) is dé specialist in Nederland op het gebied van dementie. Hij neemt ons mee in de ontwikkelingen in het onderzoek naar Alzheimer en het toekomstperspectief van genezing. Daarnaast zijn er deskundigen vanuit thuiszorg, verpleeghuizen, het Spaarne Gasthuis en Alzheimer Nederland voor het beantwoorden van vragen uit het publiek.
  • Donderdag 16 november: Dementie en het levenseinde
    Panelgesprek over de ethische en praktische kanten. Met onder meer Agnes Wolbert (NVVE), Boudewijn Chabot (psychiater-psychotherapeut, deelnemer maatschappelijke debat zelfgekozen levenseinde), Pia Dijkstra (D66).

Journalist Frénk van der Linden leidt de avonden en biedt gelegenheid voor vragen uit het publiek.

Op een informatiemarkt is er informatie over onder meer sociale, financiële, juridische, arbeidsrechtelijke en ethische zaken, zorg en ondersteuning.

Programma
18.00 uur: Inloop met dagschotel voor € 15,- (vooraf reserveren)
20.00 – 21.30 uur: Hoofdprogramma
21.30 – 22.30 uur: Informatietafels en gelegenheid voor individuele vragen
Locatie: Societeit Vereeniging, Zijlweg 1 te Haarlem

Aanmelden
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via https://www.societeitvereeniging.nl/agenda