Gevel Brinkmannpassage krijg monumentaal aanzicht terug

0

De gevel van de Brinkmannpassage aan de Grote Markt wordt in ere hersteld. Het gedeelte waar nu nog planken voor zitten, wordt weer één gemaakt met de gevel van het historische pand. Het complex werd in 2012 uitgeroepen tot lelijkste plek van Nederland. Inmiddels zijn er flinke stappen gezet en kan deze titel heel binnenkort de prullenbak in.

Eind 2016 zijn de benedenetages in bezit gekomen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en de bovenste etages zijn in bezit van twee particuliere vastgoedbeleggers. De gemeente Haarlem werkt samen met de stadsbouwmeester en de eigenaren aan het project. Eerder deze zomer heeft dit geleid tot vaststelling van de gezamenlijk opgestelde Ruimtelijke Strategie Brinkmann. Ook onderdeel van dit project is het opknappen en opwaarderen van de Smedestraat en de Schoutensteeg.

De wethouder ruimtelijke ontwikkeling is tevreden: “De entree van de voormalige Brinkmanpassage sloeg letterlijk en figuurlijk een gat in de prachtige monumentale gevels aan de Grote Markt. Dit wordt met het nieuwe ontwerp hersteld. We zijn als gemeente erg te spreken over het toekomstige beeld. Het voegt kwaliteit toe aan de Grote Markt, zonder daarbij de cultuurhistorische context uit het oog te verliezen. Het wordt een hoogwaardige entree met daarachter een mooie winkel.”, aldus Jeroen van Spijk

Naar verwachting opent kledingwinkel The Sting begin 2018 de deuren van de winkel aan de Grote Markt 9-11.