In provincie Noord-Holland nog 1.735 AED’s nodig voor optimale 6-minutenzone

0

Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners om binnen 6 minuten te kunnen reanimeren

Vandaag is de 170.000e burgerhulpverlener aangemeld bij een reanimatieoproepsysteem. Daarmee is Nederland het eerste land ter wereld met een fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wanneer zij een alarm ontvangen via een oproepsysteem. Dit betekent dat een belangrijke stap op weg naar de zogenaamde 6-Minutenzone is gezet. De eerste 6 minuten zijn cruciaal na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting is enorm blij met het bereiken van deze mijlpaal.

Met deze mijlpaal is een enorme stap gezet in het redden van levens. Een volgend doel voor de Hartstichting is te zorgen dat er voldoende beschikbare AED’s zijn. Voor een optimaal werkende 6-Minutenzone zijn in totaal 30.000 AED’s nodig, geregistreerd bij de oproepsystemen. In totaal kunnen er jaarlijks zo 2.500 levens worden gered, dat zijn 6 levens per dag.

In provincie Noord-Holland zijn op dit moment ook nog onvoldoende AED’s geregistreerd. Dat betekent ook dat ze niet altijd beschikbaar zijn voor een reanimatie. De teller staat op 1.554 er zijn er nog 1.735 nodig.

In 2014 stond de teller van het aantal burgerhulpverleners die waren geregistreerd bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu nog op 68.000. Mede dankzij de inspanningen van ruim 450 partners, waaronder Opel en Feyenoord, HartveiligWonen, HartslagNu en Het Rode Kruis is het gelukt het benodigde aantal van minimaal 170.000 te werven, 1% van de bevolking.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het is een ongelooflijke mijlpaal die we gezamenlijk hebben weten te behalen. Nergens ter wereld bestaat er een dergelijk landelijk netwerk aan vrijwilligers die oproepbaar zijn in geval van een hartstilstand. Dankzij deze vrijwilligers kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu nog van groot belang ervoor te zorgen dat er overal voldoende AED’s beschikbaar en toegankelijk zijn. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een optimale spreiding van burgerhulpverleners, zodat de dekking in alle gemeentes voldoende is. Dan werkt de 6-Minutenzone optimaal.

Overlevingskansen vergroten
Wekelijks worden ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op tijd reanimeren is de belangrijkste factor in de overlevingskansen. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. Was de overleving in de jaren 90 nog 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners, hun rol in de overlevingsketen en de inzet van AED’s.

Spreiding Nederland
In Noord-Brabant zijn momenteel het meest aantal geregistreerde AED’s (2.590). In Flevoland het minst aantal, slechts 161. De provincie waar nog de meeste groei in AED’s nodig is, is Zuid-Holland. Daar zijn er nu in de hele provincie slechts 875 en zijn er nog 2.968 nodig.

100.000 AED’s, maar pas 12.000 geregistreerd
Er zijn op dit moment naar schatting 100.000 AED’s. Het is onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij een oproepsysteem. Bovendien hangen ze op plekken die niet altijd bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt hulpverlening. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat ze 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij Hartslag Nu of Hartveilig Wonen.

Samenwerkingsverband
De Hartstichting werkt samen met de oproepsystemen HartslagNu en HartveiligWonen en Het Rode Kruis en de GGD-GHOR om van heel Nederland een 6-Minutenzone te maken.

  • 170.0000 burgerhulpverleners (1% van bevolking) aangemeld
  • In provincie Noord-Holland zijn op dit moment 1.554 AED’s beschikbaar
  • Volgende stap: 30.000 geregistreerde AED’s landelijk nu nog maar 12.000 aangemeld
  • Optimale 6-minutenzone bestaat uit voldoende hulpverleners én AED’s
  • Dan kunnen 6 levens per dag, 2.500 levens per jaar worden gered
  • Overleving gestegen van 9% naar 25% laatste twintig jaar
- Advertentie -